LNB Atbalsta biedrība aicina "Gaismas pili" pabeigt līdz 2012. gada 18. novembrim

Šodien Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrības kopsapulce pieņēma aicinājumu valdībai un Saeimai, aicinot "Gaismas pils" celtniecību pabeigt līdz likumā noteiktajam termiņam - 2012.gada 18.novembrim.

Lai to paveiktu, vajadzētu būvniecībā šogad investēt līdz 30 miljoniem latu, piešķirto 13 miljonu latu vietā, un 2011.gadā - līdz 36 miljoniem latu, kaut arī valdība plāno tikai 27 miljonus latu.

Kopējās "Gaismas pils" izmaksas tiek lēstas 161,6 miljoni latu, no tiem LNB ēka izmaksās 128,4 miljoni latu, infrastruktūras izbūve - 11,9 miljoni latu un bibliotēkas mēbeles un aprīkojums - 12,2 miljoni latu. Līdz šim "Gaismas pils" projektam ir iztērēti 54,496 miljoni latu.

Kopsapulces dalībniekus uzrunāja "Gaismas pils" arhitekts Gunārs Birkerts, kurš brīdināja, ka vēlme ēkas apdarē izmantot lētākus materiālus var "pazemināt ēkas kvalitāti". Pēc Birkerta teiktā, ar līdzīgām problēmām ir saskārušies igauņi, kuriem tagad nākas pilnveidot savu lēti uzcelto Nacionālo bibliotēku.

Kopsapulcē piedalījās un klātesošos uzrunāja kultūras ministrs Ints Dālderis, kurš solīja, ka mēneša laikā valdība izlems par "Gaismas pils" tālāko finansēšanas modeli.

Kultūras ministrs arī apgalvoja, "jo augstāk slienas "Gaismas pils", jo pozitīvāka kļūst sabiedrības attieksme pret šo projektu".

Saskaņā ar tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" datiem, šā gada janvārī vairāk nekā puse jeb 56% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vispār neatbalstīja "Gaismas pils" būvniecību. Katrs piektais jeb 21% aptaujāto uzskatīja, ka šī brīža ekonomiskajā situācijā "Gaismas pils" būvniecība uz laiku ir jāpārtrauc, bet 17% aptaujāto pauda atbalstu LNB būvniecībai, uzskatot, ka darbs ir jāturpina, neņemot vērā ekonomisko situāciju valstī.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Ainārs Šlesers (LPP/LC) uzbūra nākotnes vīziju, kad netālu no "Gaismas pils" būs studentu pilsētiņa, kurā mācīsies un dzīvos 10 000 studentu. Uz Torņakalnu tikšot pārceltas vairākas Latvijas Universitātes fakultātes un Rīgas Ekonomikas augstskola.

LNB Atbalsta biedrībā patlaban darbojas 143 biedri, to vidū daudzi sabiedrībā pazīstami uzņēmēji, akadēmiķi, IT jomas speciālisti un radošo profesiju pārstāvji.

Svarīgākais