Labdarība ļauj izdzīvot

NO VISAS LATVIJAS. No Olaines, Talsiem, Cēsīm, Jēkabpils, Dobeles, Alūksnes, Apes, Ķekavas, Babītes, Ropažiem, Kokneses, Ādažiem un Rīgas rokdarbnieki pulcējušies tirdzniecības centrā Domina. Tirdziņš darbosies līdz pat 30. decembrim. Savukārt Rīgas Centrālajā stacijā līdz šīs nedēļas beigām notiek senioru rokdarbu labdarības tirdziņš © F64

Tradicionāli Ziemassvētku gaidīšanas laikā cilvēki vēlas palīdzēt tiem, kuriem klājas visgrūtāk, un piedalās labdarības akcijās, ziedojot gan naudas līdzekļus, gan nesavtīgi palīdzot ar savu darbu vai laiku. Ziedotāju atsaucība Latvijā nemazinās, Neatkarīgajai apliecina labdarības fondu un organizāciju pārstāvji.

Pēdējā gada notikumi apliecina, ka Latvijas sabiedrība uzņemas saziedot pietiekami lielas naudas summas, lai glābtu savu līdzcilvēku dzīvību, kas parāda tautas līdzjūtību un labsirdību, tomēr vai tas ir pareizi, ka cīņa par veselību un pat par dzīvību ir atkarīga no ziedojumiem, kurus kā risinājumu ārstēšanās izdevumu segšanai piedāvā pat ministri? Vai ziedotāju atsaucība vienā brīdī neizsīkst, naudas trūkuma apstākļos - kā tas ik dienu tiek skaidrots - ieraugot desmitiem miljonu, kurus sadala pēc deputātu ieskatiem?

Labdaru nekļūst mazāk

Par ziedotāju naudu šogad Bērnu slimnīcas fonds varēja pabeigt vērienīgu, pacientiem un mediķiem ļoti svarīgu projektu - jauno hematoonkoloģijas nodaļu Bērnu slimnīcā, kurā šā gada rudenī sāka ārstēties pacienti. Kopumā hematoonkoloģijas pacientiem pēdējos vairāk nekā desmit gados piesaistīti vairāk nekā miljons eiro ziedojumos, kas ļāva gan uzsākt dažādus palīdzības projektus mazajiem vēža pacientiem, gan izveidot pilnīgi jaunu nodaļu, kas ir kā diena pret nakti salīdzinājumā ar iepriekšējo nodaļu, kurā bērniem bija jāārstējas.

«Labdaru un ziedotāju nekļūst mazāk, gadu no gada atsaucīgo cilvēku un uzņēmumu skaits ir stabils,» Neatkarīgajai saka Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. Ziedotāji atbalsta ļoti dažādus Bērnu slimnīcas fonda projektus, sākot no telpu remonta un iekārtošanas apmaksas (nesen atklāta arī slimnīcas bērnu rotaļu istaba, kurā bērni var spēlēties, gaidot vizīti pie ārsta), līdz pacientu ārstēšanas, konsultāciju un izmeklējumu veikšanas izdevumu apmaksai ārzemēs. «Šādu bērnu, kuriem ir nepieciešama palīdzība ārpus mūsu valsts, ir ļoti daudz, un daudzos gadījumos, ja šādu medicīnisku palīdzību nevar sniegt Latvijā, bērniem lielākoties nav problēmu saņemt izziņu, kas apliecina, ka valsts ārstēšanos citā Eiropas valstī apmaksās,» norāda L. Dambiņa. Taču ir virkne izmeklējumu vai ārstēšanās pakalpojumu, ko valsts neapmaksā vispār, tāpēc bez ziedojumiem neiztikt. Lūgumu ir ļoti daudz, tāpēc fonda taktika ir ieklausīties, ko saka mediķi, ārstu konsilijs, kas sniedz atzinumu, ka Latvijā patiešām palīdzību sniegt nav iespējams.

«Cilvēciski ir šausmīgi, ja dzīvības un veselības glābšanai ir jāpaļaujas uz ziedojumiem,» situāciju Latvijā vērtē L. Dambiņa. Attiecībā uz bērniem tomēr lielākoties viss, kas ir attiecināms uz dzīvības funkciju nodrošināšanu, tiek apmaksāts un izdarīts Latvijā vai ārzemēs. Citādi ir pieaugušajiem - īpaši onkoloģiskajiem pacientiem un cilvēkiem ar retām saslimšanām vai cilvēkiem, kuriem nepieciešama aknu vai plaušu transplantācija. «Uzskatu, ka pamata lietām, visai ārstēšanai, lai glābtu cilvēku, ir jābūt valsts apmaksātām,» uzskata L. Dambiņa. Protams, sabiedrības ziedojumi ir ievērojami un atsaucība augsta, taču arī cilvēki vienā brīdī var pateikt: pietiek, mēs redzam, ka valstī ir nauda, svarīgi tikai, kādas ir prioritātes tās sadalē. Labdarības uzdevums ideālā situācijā būtu nodrošināt visas papildus nepieciešamās lietas, lai pacienti slimnīcā justos pēc iespējas labāk, nevis lai vispār saņemtu ārstēšanu.

Ziedot.lv labdarības portāla mājaslapā ir virkne lūgumu palīdzēt smagi slimiem cilvēkiem - visos gadījumos viņiem ir atteikta valsts palīdzība segt zāļu izmaksas vai tās tiek segtas daļēji. Realitāte ir skarba - cik sabiedrība saziedo, tik cilvēkam ir, Neatkarīgajai saka labdarības organizācijā.

Ziedojumi cietušiem bērniem

Rehabilitācija vardarbībā cietušiem bērniem tiek segta no valsts budžeta, taču ir daudz papildu vajadzību, piemēram, telpu uzlabošana vai vasaras nometnes. Latvijas Televīzijas un Latvijas Bērnu fonda ikgadējās kopīgi rīkotās labdarības akcijas Nepaej garām! koncerta laikā saziedoti 42 053 eiro vasaras nometņu organizēšanai bērniem, kuri cietuši no vardarbības ģimenē. Šogad savāktie līdzekļi tiks novirzīti vasaras rehabilitācijas un atpūtas nometņu rīkošanai bērniem, kuri ir cietuši no vardarbības, sniedzot viņiem iespēju atgūt bērnību. Vienā nometnē vienlaikus atpūšas, rotaļājas, savus talantus attīsta un speciālistu konsultācijas saņem 25 bērni. Koncerta laikā tika saņemts vairāk nekā 29 000 zvanu, un kopējā saziedotā summa ir 42 053 eiro. Vienas specializētās nometnes noorganizēšanai nepieciešami vismaz 8000 eiro. Ziedojumu tālrunis 90006484 ir aktīvs arī pēc koncerta. Zvanot uz to, jums ir iespēja ziedot 1,42 eiro, kas palīdzēs bērniem atgūt stabilitāti un ticību dzīvei.

Esmu kādam vajadzīgs

Labdarības ideju dzīvu uztur senioru un invalīdu rokdarbu tirdziņi. Tie vieno sabiedrību, jo neviens no dalībniekiem nav tikai ziedotājs vai tikai ziedojuma saņēmējs. Seniori un cilvēki ar invaliditāti ir čakli rokdarbnieki, taču ikdienā viņu darbiem ne vienmēr ir iespējas gozēties lielveikalu vitrīnās, tāpēc tirdziņi pilda arī sociālu funkciju. Latvijas Pensionāru federācijā Neatkarīgajai sacīja, ka tirdziņu nozīmi nav iespējams pārvērtēt, jo tā ir ne tikai iespēja pārdot pašadītos cimdus, zeķes vai apsveikuma atklātnes, bet arī satikties ar jauniem cilvēkiem, ar citiem senioriem.



Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais