Lembergs neatbalsta ledus spridzināšanu upēs

Ventspils mērs Aivars Lembergs šodien preses konferencē informēja, ka neatbalsta ledus spridzināšanu upēs.

"Jebkura ledus spridzināšana ir uztverama tikai un vienīgi kā iespēja iegūt zivis. [..] Bet attiecībā pret zivīm [..] tā ir augstākā mērā cūcība. Protams, nekādu spridzināšanu nedrīkst pieļaut," sacīja Lembergs. Ventspils mērs uzsvēra, ka, piemēram, Daugavā, kur sprāgstvielas ievieto pusotra metra dziļumā zem ledus, aiziet bojā ārkārtīgi liels skaits zivju.

"Upe dambējas tad, kad ledus sāk iet, un tai nav pietiekami daudz masas, lai izstumtu cauri. Un tad viņš sadambējas. Uzkrājas masa, kurai jūs neko nevarat izdarīt, jo sastrēgums ir kilometriem. Tam, ka kādā posma sadauza to ledu, nav nekādas nozīmes. Tad, kad ir uzkrāta kritiskā masa, un tad, kad tas sāk iet, tad jūs viņu ne ar ko nevarat apturēt," sacīja Lembergs.

"Tā visa ir māžošanās un nezināšana. Un, protams, cilvēkiem nav pieredzes, viņi domā spridzināt. Un no varas puses tā ir tāda izrādīšanās, ka kaut ko dara," rezumēja Lembergs.

Ventspils pilsētas mērs uzsvēra, ka bija vēlējies vērsties pie Ventspils novada vadības ar lūgumu nekādā gadījumā Ventā ledu nespridzināt, taču ledus sastrēgums pie Zlēkām vakar pats izkustējies.

Svarīgākais