KNAB nekonstatē pārkāpumus saistībā ar Latkovska un Čerņecka saņemtajiem pakalpojumiem

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis © F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav konstatējis pārkāpumus saistībā ar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītāja Ainara Latkovska (V) un bijušās Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas Kaspara Čerņecka saņemtiem advokātu biroja pakalpojumiem.

KNAB izvērtēja informāciju saistībā ar valsts amatpersonu Čerņecka un Latkovska iespējamu neatļautu dāvanas pieņemšanu no advokāta Romualda Vonsoviča, juridiska pakalpojuma veidā par daudzkārt zemāku cenu, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Pārbaudē konstatēts, ka Čerņeckis un Latkovskis noslēdza līgumu ar Vonsoviča biroju par juridiskas palīdzības saņemšanu par noteiktu samaksu.

Pārbaudes laikā netika iegūta informācija, ka pirms vai pēc līguma noslēgšanas ar Vonsoviča biroju, Latkovskis un Čerņeckis, pildot valsts amatpersonas pienākumus būtu sagatavojuši vai izdevuši administratīvos aktus, veikuši uzraudzības vai sodīšanas funkcijas, vai slēguši līgumus, vai veikuši citas ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības.

Ņemot vērā iepriekšminēto netika konstatēti fakti, kas liecinātu, ka Latkovskis un Čerņeckis, noslēdzot līgumu ar Vonsoviča biroju un saņemot juridisku palīdzību, būtu pārkāpuši likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Kā ziņots, pērn jūnijā stājās spēkā spriedums, ar kuru noraidīta kukuļdošanā apsūdzētā un no amata atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) ierēdņa Vladimira Vaškeviča prasība pret Latkovski un bijušo Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietnieku Kasparu Čerņecki par goda un cieņas aizskārumu. Lieta bija ierosināta arī par nepatiesas informācijas izplatīšanu. "Diena" vēsta, ka ar tiesas spriedumu par labu Latkovskim un Čerņeckim no Vaškeviča piedzīti tiesāšanās izdevumi kopā 726 eiro jeb katram 363 eiro.

Juridiskos pakalpojumus abām valsts amatpersonām ir snieguši trīs advokāti. Latkovski ir pārstāvējis zvērināts advokāts Romualds Vonsovičs, Čerņecki - advokāts Indulis Balmaks, un tiesas sēdē klāt ir bijis arī, kā minēts tiesas spriedumā, "atbildētāju pārstāvis" - zvērināts advokāts Dainis Lasmanis. Advokātu prakses vieta bija Zvērināta advokāta Romualda Vonsoviča birojs.

Kā rāda oficiālie dokumenti, pakalpojumi Latkovskim sniegti par 363 eiro. Kādā citā lietā birojā praktizējoša zvērināta advokāta pakalpojumi Vonsovičam izmaksājuši 1210 eiro.

Iepirkumu uzraudzības biroja datubāze rāda, ka neilgi pēc tam, kad Latkovskim un Čerņeckim ir izrakstīti rēķini par advokāta pakalpojumu apmaksu, Vonsoviča birojs ir ieguvis Latvijas Garantiju aģentūras līgumu par juridiskās palīdzības sniegšanu, kura vērtība bijusi līdz 39 999 eiro.

Latvijā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) resoriskajā pārbaudē izvērtē informāciju par iespējamiem likumpārkāpumiem, kas varētu būt saistīti ar Zemkopības ministrijas (ZM) īstenoto elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidi, aģentūra LETA uzzināja birojā.