Noraida VID sūdzību par ārvalstīs gūtu ienākumu IIN atmaksāšanu

© F64, attēlam ir ilustratīva nozīme

Augstākā tiesa (AT) noraidījusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kasācijas sūdzību par ārvalstīs gūtu ienākumu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksāšanu, aģentūru LETA informēja AT pārstāve Baiba Kataja.

Tiesa atstājusi negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru apmierināts pieteicējas pieteikums un VID ir uzlikts pienākums atmaksāt samaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli pieteicējai.

Saskaņā ar AT spriedumu Administratīvā apgabaltiesa pareizi noteikusi pieteicējas pastāvīgo dzīvesvietu Kosovā, jo ievērojusi gan pieteicējas darbību, deklarējot dzīvesvietu Kosovā, gan pārējos apstākļus - nodarbinātību, ģimenes izveidi. Spriedumā arī norādīts uz apstākli, ka Kosovā pieteicējas gūtie ienākumi, iespējams, nebija apliekami ar nodokli, ir attiecīgās valsts kompetencē. Gadījumā, ja ienākumi tomēr būtu apliekami ar nodokli, tas neatrisinātu lietu pēc būtības, kā to vēlas VID, jo Kosovas jurisdikcija un nodokļu administrēšana nepakļaujas Latvijas nodokļu jomu regulējošiem tiesību aktiem.

Pieteicēja laika periodā no 2010.gada līdz 2012.gadam bija nodarbināta Eiropas Savienības Likuma varas misijā Kosovā, bet iedzīvotāju ienākuma nodokli maksājusi Latvijā. Pēc laika viņa vērsusies VID ar lūgumu samaksāto nodokli atmaksāt. VID šo lūgumu noraidījis, norādot, ka ieteicēja nav uzskatāma par citas valsts, bet gan par Latvijas rezidentu, un ka nav pieļaujams tāds likuma "Par nodokļiem un nodevām" 14.panta tulkojums, kura rezultātā persona netiktu uzskatīta par nevienas valsts rezidentu.

Sieviete vērsusies Administratīvajā apgabaltiesā, kas arī atzinusi, ka viņas prasība ir pamatota, kas nozīmē, ka viņai nav pienākuma maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Svarīgākais