Millers šausminās par dokumentu saskaņošanu VID

© twitter.com/ @Juris Millers

Prodeucents Juris Millers piektdien mikroblogošanas vietnē twitter ievietojis attēlu, kurā pauž neizpratni, kāpēc Valsts ieņēmuma dienesta dokumentus joprojām paraksta ar roku, nevis elektroniski.

Kā redzams Millera publicētajā attēlā, tad kādu dokumentu VID parakstījušas vairāk nekā 10 darbinieki. Producents VID vadītājai uzdevis jautājumu: "Vai jaunajai VID vadītājai šāda PSRS laiku sistēma šķiet normāla? Vai par datoru nekas nav dzirdēts?"

VID komentējot šo situāciju norāda, ka Valsts ieņēmumu dienests savā darbībā pakāpeniski pāriet uz dokumentu vizēšanu un saskaņošanu elektroniskā formā. Taču ņemot vērā dažādās VID darbības un atbildības jomas, šis process nav paveicams vienā dienā, tas tiek veikts pakāpeniski, izvērtējot prioritātes.

Valsts ieņēmumu dienestā jau 2015. gadā ir uzsākta Dokumentu vadības sistēmas ieviešana un tā notiek pa posmiem un saskaņā ar noteiktiem termiņiem. Ņemot vērā VID darbības specifiku un plašo klientu loku, primāri šajā sistēmā tika ieviesta vēstuļu vizēšana elektroniskā formā.

VID arī norāda, ka pagaidām līgumu vizēšana vēl ir viens no procesiem, kas notiek manuāli, taču arī paši esam gandarīti, ka patlaban testēšanas režīmā ir jau uzsākta arī līgumu elektroniska vizēšana un tuvākajā nākotnē DVS projekta ietvaros ir paredzēts ieviest dokumentu (t.sk. līgumu) elektronisku saskaņošanu un vizēšanu.
VID arī usver, ka dokumentu vizēšana kā tāda nebūt nav VID izgudrojums. Proti, atbilstoši Ministru kabineta 2010.gada 28.septembra noteikumu Nr.916 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība” 180.punktam ar vīzu noformē dokumenta saskaņošanu organizācijas ietvaros pirms dokumenta parakstīšanas. Saskaņā ar minēto noteikumu 183.punktu vīzā ietver vizētāja personisko parakstu un tā atšifrējumu (ja dokumentu vizē elektroniski dokumentu reģistrācijas sistēmā, - vīzas autora vārdu un uzvārdu vai vārda iniciāli un uzvārdu) un datumu, kad dokuments vizēts. Jebkurā gadījumā - manuāli vai elektroniski - līgumu vizēšana tiek veikta atbilstoši kompetenču sadalījumam un lai nodrošinātu iekšējo kontroli.

Svarīgākais