Daugavpilī pie domes ēkas piketē 50 cilvēki pret pašvaldības deputātu darbu

Šodien ap plkst.13.30 īsi pirms Daugavpils domes sēdes pie pašvaldības ēkas pulcējās ap pussimts neapmierināto, pamatā gados vecāka gadagājuma cilvēku, kas, skandējot saukļus un turot rokās plakātus, kritizēja pašvaldības deputātu darbu.

Protestētāji pamatā vērsās pret opozīcijas deputātiem, kas, viņuprāt, esot ieņēmuši destruktīvu pozīciju un ne tik daudz domājot par iedzīvotāju labklājību, cik par personīgajām ambīcijām un pat sabotējot domes darbu. Taču vislielāko kritiku izpelnījās koalīcijas deputāts Grigorijs Ņemcovs, kurš, pēc protestētāju domām, bijis tas, kurš balsojumā par neuzticības izteikšanu pašreizējam Daugavpils domes priekšsēdētājam Rihardam Eigimam esot nodevis koalīciju un atbalstījis opozīciju. Rezultātā Eigims uz laiku bija zaudējis ieņemamo amatu.

Nākamajā ārkārtas domes sēdē, kurā ticis vēlēts jaunais Daugavpils mērs, Ņemcovs savu nostāju mainījis un balsojumā atbalstījis Eigima kandidatūru. Tādējādi dažas stundas pēc ieņemamā amata zaudēšanas Eigims atgriezies Daugavpils mēra krēslā.

Pēc neoficiālas informācijas, savu nostāju Ņemcovs mainījis pēc tam, kad koalīcijas deputātiem dalībai aizklātā balsošanā tikušas izdalītas dažādu krāsu pildspalvas, lai pēc balsojuma rezultātiem varētu noteikt, kurš tad bijis koalīcijas lauzējs.

Savukārt Eigims vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā ar lūgumu izvērtēt Daugavpils domes opozīcijas deputātu darbību, kuras rezultātā uz Ņemcovu izdarīts spiediens.

Pēc tam, kad protestētāji aptuveni piecpadsmit minūtes bija pauduši neapmierinātību ar domes darbu un skandējuši lozungus krievu valodā: "Mēs atmaskosim ierēdņus", "Dome nav domāta intrigantiem", "Ņemcovs - Jūda", "Ņemcov - ārā no domes", no pūļa tika iznesta stilizēta Daugavpils domes deputāta lelle un piesieta pie kauna staba, kam blakus stāvēja ešafots.

Bendes bluķis blakus kauna stabam nebija novietots nejauši. Tas simbolizēja to, kas deputātus gaida nākotnē, ja tie neapzināsies, ka ir tautas kalpi, ja nemainīs savu pašreizējo attieksmi pret savu pienākumu izpildi un nesāks strādāt pilsētas un tās iedzīvotāju labā.

Mirkli vēlāk pie protestētājiem iznāca Eigims un paskaidroja, ka viņam vēl nepilnus četrus gadus nākšoties strādāt kopā ar tādiem cilvēkiem, kādi domē ir savēlēti, lai arī viņš varbūt labāk vēlētos strādāt kopā ar dažu labu no protestētāju vidus.

Viens no protesta akcijas organizatoriem sabiedriskās organizācijas "Pilsētas attīstības kustība" pārstāvis Ruslans Jefimovs aģentūrai LETA izteicās, ka pašvaldības deputāti acīmredzot sākuši piemirst, kas viņi tādi ir un kāds ir viņu galvenais uzdevums.

"Pēdējā laika notikumi uzskatāmi parādot, ka deputāti ir piemirsuši, ka viņu galvenais uzdevums ir kalpot pilsētnieku interesēm, nevis dalīt portfeļus," uzsvēra Jefimovs.

Protesta akcijas laikā krietnu devu kritikas saņēma arī vietējie masu informācijas līdzekļi, kas, pēc protestētāju domām, pilsētā notiekošo bieži vien atspoguļojot tendenciozi. Uz ko Eigims apsolīja, ka jau šogad pilsētā tikšot izveidota vēl viena televīzija.

Īpaši agresīvi noskaņotie protesta akcijas dalībnieki pat aicināja izrēķināties ar nodevējiem, noliekot tos pie sienas. Pasākuma organizatori, cenzdamies pūli nomierināt, aicināja klātesošos tomēr būt iecietīgākiem un iztikt bez asins izliešanas.

Vārdu apmaiņa starp diametrāli pretēji noskaņotajiem protesta akcijas dalībniekiem turpinājās arī pēc protesta akcijas beigām, un, kas zina, varbūt tikai pateicoties policijas un drošības dienesta darbinieku klātbūtnei, šodienas protesta akcija Daugavpilī beidzās bez asins izliešanas.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".