Jelgavas plūdos cietušie dzīvo kā Venēcijā

© Armands Slokenbergs

Par Lielupes "ķīlnieku" kļuvis arī Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Armands Slokenbergs, kura māja atrodas vienā no plūdu nopietnāk skartajām apdzīvotajām vietām Jelgavas novada Kārniņos.

Visa A. Slokenberga ģimene evakuēta ārpus mājas, bet pats TAVA šefs palicis sargāt māju un cīnīties ar plūdiem. Applūduši ir visi tuvumā esošie ceļi, apkārtne, pa kuru viņš un kaimiņi pārvietojas ar laivu vai dažkārt kājām hidrotērpā, ūdenim sniedzoties līdz padusēm. Dažās mājās ūdens jau ieplūdis iekšā, citās, kas celtas augstāk, tas skalojas pie pamatiem.

A. Slokenberga mājās ūdens ieplūdis pagrabā, kurā atrodas mājas komunikācijas, apkures katls. "Svarīgi, lai turpinās elektroenerģijas padeve. Kamēr elektrība nav atslēgta, vēl var cīnīties, apmēram pusotras stundas laikā izsūknēju ārā ūdeni, kas atkal satek trīs stundu laikā. Bet nesūknēt arī nevar, jo tad ūdens atradīs spraugas, kur ieplūst tālāk," stāsta A. Slokenbergs. Viņš spriež, ka elektrosadales kastes, skaitītājus Latvenergo vajadzēja izvietot augstāk, rēķinoties ar potenciālo plūdu draudiem, nevis kā tagad – kā kurai mājai.

A. Slokenbergs ar interesi vērojot, kā pārvietojas dārzā esošie tiltiņi, soliņi, kas, ūdens līmenim turpinot celties, varot arī pārpeldēt pāri sētai. Dārzā, upes pusē, ūdens līmenis jau pacēlies par pāris metriem. "Dzīve uz ūdens kā Venēcijā," salīdzina tūrisma kūrētājs.

Ceturtdien ūdens līmeņa celšanās Kārniņos esot mitējusies, bet atslābt vēl nevarot. Ja ledus sastrēgumi veidosies lejpus Kārniņiem, tad ūdens vairāk aizies uz Jelgavas pilsētu, ja virs – tad trakākais vēl būs priekšā.

Plūdu dēļ TAVA šefs atcēlis plānoto komandējumu uz Zviedriju, bet turpina strādāt, lasot un gatavojot dažādus dokumentus, telefoniski un internetā komunicējot ar aģentūras darbiniekiem un citiem.

A. Slokenbergs prognozē, ka pēc plūdiem varētu izvērsties "interesantas" sarunas ar apdrošinātājiem, katrai pusei droši vien būšot savs viedoklis.

Neraugoties uz prognozējamajiem zaudējumiem un neērtībām, A. Slokenbergs nenožēlo, ka iegādājies māju pie upes, kuru izbauda vasarā. "Visam savi plusi un savi mīnusi, ar ko jāsadzīvo, jārēķinās. Līdz šim, 10 gadu laikā bija vieni plūdi, kas bija lieli, bet ne tik lieli kā tagad. Bet nožēlot nav ko.

Svarīgākais