Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

No IeM statistikas datus turpmāk varēs iegūt par maksu

Valsts sekretāru sanāksmē šodien izsludināts projekts Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra (IC) sniegto maksas pakalpojumu cenrādim, kurā paredzēts noteikt jaunas cenas centra sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī ieviest divus jaunus maksas pakalpojumus - datu apmaiņas programmatūras moduļa izstrādi un statistiskās informācijas sagatavošanu pēc informācijas sistēmā esošajiem datiem.

Kā informē IeM preses pārstāve Sintija Virse, patlaban ir pieņemti ārējie normatīvie akti, kas privātpersonām piešķir tiesības saņemt un IC uzliek pienākumu sniegt ziņas no tā pārziņā esošajām sistēmām noteiktajā apjomā, kārtībā un gadījumos. Lai IC varētu nodrošināt ārējos normatīvajos aktos noteikto ziņu sniegšanu tiešsaistes režīmā, individuāli ir jāizstrādā speciālas atlases programmatūras moduļi, kas nodrošinātu tikai to ziņu apjoma un gadījumu sniegšanu, kas ir noteiktas ārējā normatīvajā aktā.

Kā skaidroja Virse, lai nodrošinātu patstāvīgu ziņu sniegšanu tiešsaistes režīmā, ir nepārtraukti jāaktualizē normatīvajos aktos noteiktais ziņu sniegšanas gadījumu skaits un apjoms, kurš jāimplementē attiecīgajā programmatūras modulī, pretējā gadījumā informāciju iespējams piedāvāt tikai kā rakstveida apmaiņas pakalpojumu, kas no pakalpojumu pieejamības viedokļa ir laikietilpīgāks un neefektīvāks.

Otrs jaunais maksas pakalpojums ir statistiskās informācijas apstrāde no centra pārziņā esošajām informācijas sistēmām. Patlaban vispārpieejamo statistisko informāciju IC sagatavo un ievieto mājaslapā, tomēr ikdienā IC saņem privātpersonu iesniegumus ar mērķi sniegt specializētus un komplicētus statistiskos rādītājus no vairākām informācijas sistēmām visdažādākajiem mērķiem - pētījumiem un zinātniskajiem darbiem.

Lai nodrošinātu minētā pakalpojuma kvalitāti un pieejamību un apmierinātu esošo un potenciālo privātpersonu pieprasījumus pēc statistiskās informācijas, IC pastāvīgi aktualizē, izstrādā un uztur speciālu programmatūru. Lai IC arī turpmāk varētu sniegt sabiedrībai nepieciešamo pakalpojumu un segtu ar pakalpojuma sniegšanu radušās izmaksas, IC nepieciešams ieviest šo kā maksas pakalpojumu, norāda IeM speciālisti.

Lai jaunais cenrādis varētu stāties spēkā, tas vēl būs jāpieņem valdībā.