Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Baldzēns: Latvija nevar būt lētā darbaspēka valsts

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Latvija nevar būt lētā darbaspēka valsts un gaidīt, ka šādos apstākļos visi vienkārši te paliks strādāt un nedosies prom, šorīt LNT sacīja jaunais Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Baldzēns pēc stāšanās amatā vēlas vairot arodbiedrību dalībnieku skaitu. Viņš uzsvēra, ka arī pašiem strādājošajiem būtu jāsaprot, ka ar spēcīgu arodbiedrību palīdzību ir iespējams uzlabot darba apstākļus.

Taujāts, kā LBAS sokas ar darbu privātā sektora uzņēmumos un ar jauniešu piesaisti, Baldzēns paziņoja, ka zināmi panākumi esot arī šajās jomās, piemēram, LBAS privātajā sektorā esot izcīnījusi nodokļu atvieglojumus ēdināšanai uzņēmumos. Arī jauniešus arodbiedrībām izdodoties piesaistīt gana sekmīgi, taču problēma esot tā, ka daudzi no viņiem pametot valsti, piemēram, 40% medmāsu pēc skolas uzreiz aizbraucot uz citām valstīm.

Savukārt runājot par neseno konfliktu LBAS kongresā priekšsēdētāja vēlēšanu laikā, pēc kura Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadība paziņoja, ka vērtēs palikšanu LBAS, Baldzēns izteicās, ka LIZDA ir nopietna organizācija un gan vēl nopietni pārdomās šādu iespējamo rīcību, jo konkrētajā gadījumā LIZDA pārstāves vienkārši pārkāpušas procedūru un nav spējušas ar to samierināties.

Kā ziņots, LIZDA vadītāja Inga Vanaga paziņoja, ka arodbiedrības padomes sēdē plāno lemt par iespējamu izstāšanos no LBAS. Vanaga šādu paziņojumu izteica pēc tam, kad LIZDA pēdējā brīdī pieteiktā kandidāte Ieva Brante netika iekļauta LBAS vadītāja amata kandidātu sarakstā.

LIZDA padome situāciju vērtēšot 14.decembrī.