Saeimas deputāti dosies vizītē uz ASV

© Kaspars Krafts/ F64 photo Agency

Vairāki Saeimas deputāti šodien dosies vīzītē uz ASV, lai pārrunātu Baltijas valstu drošības jautājumus.

Saeimas Prezidijs iepriekš apstiprināja komandējumu uz Vašingtonu, ASV, no 5.decembra līdz 9.decembrim Ārlietu komisijas priekšsēdētājam Ojāram Ērikam Kalniņam (V), komisijas priekšsēdētāja biedram Rihardam Kolam (VL-TB/LNNK), komisijas sekretāram Sergejam Potapkinam (S) un komisijas loceklim Artim Rasmanim (ZZS).

Vizītē uz ASV dosies arī deputāts Mārtiņš Bondars (LRA), aģentūrai LETA apliecināja politiķis. Viņš norādīja, ka trešdien, 7.decembrī, gan Latvijas, gan Baltijas valstu deputātiem paredzēta tikšanās ar ASV Kongresa augšpalātas Senāta vairākuma līderi Miču Makkonelu un Senāta Ārlietu komitejas vadītāju Bobu Korkeru.

Bondars jau iepriekš norādīja, ka Latvijai ir vitāli nepieciešami kontakti arī likumdevēja līmenī ar ASV abām lielākajām partijām, kuras vienmēr ir atbalstījušas Baltijas valstu dalību NATO. Politiķim vizītes laikā plānotas tikšanās ASV Kongresā, tostarp Senātā, gan arī ar dažādiem cilvēkiem, kuri iesaistīti lēmumu pieņemšanas procesos.

Arī Kalniņš iepriekš skaidroja, ka ir svarīgi vēlreiz informēt par to, kāda ir situācija reģionā, kā arī atgādināt, ka 2018.gadā Latvija ieguldītie līdzekļi aizsardzībā sasniegs 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Bieži tiek pārmests, ka atšķirībā no pārējām Baltijas valstīm igauņi jau ir sasnieguši 2% no IKP - šādos apstākļos ir svarīgi izskaidrot, ka arī Latvija un lietuvieši drīzumā izpildīs šo kritēriju, pauda Ārlietu komisijas vadītājs.

Tāpat paredzēts atgādināt par citiem Latvijas ieguldījumiem NATO - piedalīšanos starptautiskajās militārajās misijās un NATO Stratēģiskās komunikācijas un izcilības centra jeb "StratCom" veidošanā. Vizītes mērķis būs saņemt arī morālo atbalstu un atgādinājumu par atbalstu NATO 5.pantam, iepriekš norādīja Kalniņš.

Svarīgākais