''Saskaņai'' ziedojušas trīs maksātnespējīgas personas

© Andrius Ufartas/ f64 photo agency

Partijai Saskaņa arī pagājušais – starpvēlēšanu gads – bija ražens. Ziedojumos tā saņēma 76 000 eiro, biedra naudās 27 000. Ražīgs gads bija arī Saskaņas satelītorganizācijām. Partijas birojā reģistrētā Nila Ušakova bijušās dzīvesbiedres Jeļenas Ušakovas jauniešu organizācijai Young.lv ziedotāji sametuši 70 000, bet organizācijai, kas rīko Uzvaras dienas svinības 9.maijs.lv – 149 000, vēsta raidījums "Nekā Personīga".

Pārskatot Saskaņas ziedotāju sarakstus, atrodamas trīs interesantas pesonas. Maksātnespējīgas. Tās spējušas ziedot Saskaņai tik daudz naudas, ka pašiem pāri nav palicis nekādiem tēriņiem.

Arturs Pravs. Saskaņas Rīgas koordinators. Par maksātnespēju pasludināts 2015.gada novembrī. Strādā kanalizācijas uzņēmumā KTE, kur pēc gada pārskata spriežot, alga nepārsniedz 1000 eiro mēnesī. Bankām bija palicis parādā 16 000 eiro. Tiesa Pravam atļāva iziet bankrota procedūru, kas prasa pāris gadus atdot kredītsaistību segšanai trešdaļu no ienākumiem. Tiesas meteriāli liecina, ka Pravs to godprātīgi darījis. Taču pirms maksātnespējas pasludināšanas vēl paspējis samaksāt 5000 eiro biedra naudā partijai Saskaņa un organizācijai Young.lv - 2000 eiro ziedojumā. Sanāk, ka partijai un sabiedriskajai organizācijai viņš atdevis vēl vairāk, nekā bija viņa ieņēmumi.

Maksātnespējas administratore Lauma Dzelzīte bija pieprasījusi Prava kontu izrakstus. Viņa tur nav atradusi maksājumus ne partijai, ne Young.lv. Administratore sarunā ar Nekā personīga pieļāva, ka maksājumus saskaņietis būtu varējis veikt arī skaidrā naudā.

Jūlija Maļika Grundāne. Saskaņas aktīviste. Pēc tiesas materiāliem viņa ir maksātnespējīga no 2012.gada novembra. No savas 715 eiro algas, viņa ik mēnesi parāda atmaksai atvēlējusi 230. Atlikušie 500 eiro ienākumi viņai ļāvuši 2015.gadā organizācijai Young.lv noziedot 11 500, 1950 Saskaņai un tādu pašu summu atvēlēt 9.maijs.lv. Kopā ziedojumos - 15 000 jeb summu, kas divas reizes pārsniedz viņas iztikas līdzekļus.

Un visbeidzot Maksims Tolstojs. Partijas Saskaņa Rīgas domes frakcijas priekšsēdētājs. Maksātnespējīgs no 2014.gada novembra. Pēc parāda maksāšanas, viņam ik mēnesi palika 1700 eiro. Un apbrīnojamā kārtā ar šiem ienākumiem pietika, lai Tolstojs Saskaņai 2015.gadā būtu noziedojis 1995, biedru naudā partijai samaksājis 5760, organizācijai Young.lv atvēlējis 8991 un 9.maijam - 9676 eiro. Kopā 26 422 eiro, kas izdalota pa mēnešiem sanāk 2 201 eiro jeb par 500 eiro vairāk, nekā viņa ieņēmumi.

Tolstoja administrators Ēriks Spurelis neatcerējās, ka Tolstojs būtu viņam ziņojis par ziedojumiem. Viņš arī pauda pārliecību, ka šādus pārskaitījumus maksātnespējīgai personai nebūtu loģiski veikt. Saskaņas vadītājs Rīgas mēs Nils Ušakovs apgalvo, ka neko nezinot par Tolstoja un citu saskaņiešu finanšu problēmām, bet priecājās, ka partijas kasē ienāk nauda.

NILS UŠAKOVS Rīgas domes priekšsēdētājs (Saskaņa)
Katra politiķa, katra partijas biedra pienākums ir atteicīgi vai nu pašam palīdzēt, vai nu attiecīgi atrast cilvēkus, kas varētu atbalstīt finansiāli partijas darbību, tas ir galvenais uzdevums visiem. Tad jums kaut kādi citi cilvēki ir? Mums ir jāsameklē kādi citi cilvēki ir? Ir jāsameklē cilvēki, kam ir finansiālas iespējas un kam ir vēlme palīdzēt politiskam spēkam, mūsu gadījumā partijai Saskaņa.

Arī organizācijas 9.maijs.lv priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks par ziedojumu izcelsmi neesot interesējies. Kā ir, tā ir.

Partiju finansēšanas likums paredz, ka ziedotājam ir jāpierāda, ka viņam ir bijuši pieejami legāli līdzekļi ziedojumam. Ja persona to pierādīt nevar, tad ziedojumu var uzskatīt par nelikumīgu un partijai tas jāieskaita valsts budžetā.

Par nelikumīgiem ziedojumiem ir runāts arī Krimināllikumā. Ja saskatīs, ka Tolstojs un abi pārējie maksātnespējīgie ziedotāji bijuši starpnieki nelikumīgā partijas finansēšanā, tad viņiem draud kriminālsods, par ko paredzēta brīvības atņemšana līdz diviem gadiem.

Savukārt, ja konstatēs, ka partijas vadītājs Nils Ušakovs pieņēmis nelikumīgu finansējumu, viņam varētu draudēt trīs gadu cietumsods.

NILS UŠAKOVS
Rīgas domes priekšsēdētājs (Saskaņa)
Pārrunāsiet šo jautājumu ar Tolstoja kungu ? Jā. Paldies. Mēs nemeklējam trešās personas, mēs meklējam ziedotājus, nevajag mēģināt izraut no konteksta.

Svarīgākais