Hidrologi: Jelgavā ledus sastrēguma kustības gadījumā gaidāma straujāka ūdens līmeņa celšanās

Šonakt Lielupē ūdens līmenis pie Jelgavas cēlies par 29 centimetriem, sasniedzot atzīmi 3,22 metri Baltijas jūras sistēmā, taču augšpus Jelgavas atrodas ledus sastrēgums un ledus sastrēguma kustības gadījumā sagaidāma straujāka ūdens līmeņa celšanās un plašāka teritoriju applūšana Jelgavā, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Lielupes satekupē Mūsā ūdens līmenis joprojām pazeminās, taču Lietuvā Mēmelē ūdens līmenis paaugstinājies par 93 centimetriem, kur atsākusies arī ledus iešana. Sagaidāms, ka šodien šis ledus varētu sasniegt arī Lielupi.

Pagaidām Lielupē Mežotnē un Staļģenē ūdens līmenis diennaktī pazeminās un novērojama reta ledus iešana. Gadījumā, ka šodien Lielupē nonāks ledus no Mēmeles, ūdens līmeņa celšanās notiks gan Mežotnē, gan Staļģenē. Mežotnē vakar vakarā ūdens līmenis bija 416 centimetri virs novērojumu stacijas 0 atzīmes, taču šorīt ūdens līmenis bijis jau 387 centimetri.

Staļģenē vakar Lielupes ūdens līmenis bija 544 centimetri, bet šorīt - 510 centimetri. Diennaktī ūdens līmenis par 28 centimetriem cēlies pie Kalnciema, kurš šorīt tas bija sasniedzis 244 centimetrus.

Savukārt Ventā ūdens līmenis pie Lietuvas robežas krities par aptuveni 20 centimetriem diennaktī, bet Ventas lejtecē pie Vendzavas ūdens līmenis diennaktī cēlies par 40 centimetriem. Vakar no rīta Vendzavā ūdens līmenis bija 353 centimetri, vakarā - 381 centimetrs, bet šorīt ūdens līmenis jau bija 392 centimetri.

Arī Daugavā turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās, kas diennaktī paaugstinās no 50 līdz 66 centimetriem. Pie Piedrujas novērota neliela ledus sakustēšanās. Gaujā ūdens līmeņa celšanās patlaban notiek lēnām - pieci līdz seši centimetri aizvadītajā diennaktī.

Svarīgākais