Opera rīkos viesizrādes Ventspilī

© Jānis Saliņš, f64

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs vakar parakstīja sadarbības līgumu ar Latvijas Nacionālās operas direktoru Andreju Žagaru par operas un baleta viesizrāžu rīkošanu Ventspilī līdz 2014. gadam.

"Lai cilvēks nejustos nomalē, ir jābūt dažādiem profesionālās mākslas pasākumiem. Noslēdzot šo līgumu, mēs garantējam profesionālās mākslas – operas un baleta – pieejamību 200 kilometru attālumā no Rīgas. Līgumu ar operu noslēdzam, lai ventspilnieki un Kurzemē dzīvojošie nejustos kā provincē," stāsta Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Augstvērtīgi pasākumi

"Kopš teātra nama Jūras vārti rekonstrukcijas nav apritējis pat gads. Taču modernizētais un ar mūsdienīgi tehnoloģiskām iekārtām aprīkotais teātra nams jau ir ieņēmis stabilu vietu starp nozīmīgākajiem un apmeklētākajiem kultūras norišu centriem Latvijā. To apliecina gan Jūras vārtu piedāvāto kultūras pasākumu daudzveidība un to augstvērtīgā mākslinieciskā kvalitāte, gan arī skatītāju piepildītās zāles. Aprīkojot ēku ar visu nepieciešamo teātra, akadēmiskās mūzikas koncertu, operas, baleta, muzikālo izrāžu, šovu un citu pasākumu norisei, esam sasnieguši galveno mērķi – radījuši augstvērtīgas profesionālās mākslas pieejamību ventspilniekiem un Kurzemes reģiona iedzīvotājiem. Mēs, ventiņi, ļoti mīlam Latvijas Nacionālo operu un tās talantīgos māksliniekus. Tagad, kad Jūras vārti rekonstrukcijas rezultātā ir ieguvuši transformējamu orķestra bedri, maināmu akustisko fonu u. c. tehnoloģiskās kvalitātes, ar gandarījumu paziņojam – mēs esam gatavi uzņemt un nodrošināt Latvijas Nacionālās operas izrāžu pilnvērtīgu norises iespējamību Ventspilī," uzsver A. Lembergs.

Pirmā aizvadīta

Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars akcentē, ka līdz šim ir notikuši dažādi viesizrāžu pasākumi Jēkabpilī, Rēzeknē, Valkā, Madonā un citviet. "Ventspilī, teātra namā Jūras vārti, ir vienīgā profesionālā skatuve Latvijā ārpus Rīgas, kur ir iespēja nodrošināt operas un baleta izrādes," vakar teica A. Žagars.

Atkarībā no vēriena vienas viesizrādes izmaksas var būt no 12 līdz 20 tūkstošiem latu. Brīvdabas izrādes izmaksā apmēram 17 līdz 20 tūkstoši latu.14. martā Latvijas Nacionālās operas trupa un orķestris ar Džuzepes Verdi operu Traviata pirmo reizi jau viesojās atjaunotajā Ventspils teātra namā. "Ilgtermiņa sadarbības ietvaros, Ventspilij kļūstot par stabilu sadarbības partneri Kurzemes reģionā, plānojam rādīt baletu Riekstkodis, operas Madame Butterfly, Masku balle, Verters," akcentē operas direktors.

50 pasākumu

Šogad Ventspilī paredzēti 50 profesionālās mākslas pasākumu un to norisei Ventspils pilsētas dome plānojusi atvēlēt 318 085 latus. Pēc A. Lemberga teiktā, Ventspils pilsētas dome katram skatītājam dotē 33 latus, lai varētu par pieejamām cenām iegādāties biļetes, pašvaldība nodrošina mākslinieku uzņemšanu.

Ventspils pilsētas pašvaldība jau kopš 2003. gada nodrošina saviem iedzīvotājiem iespēju noskatīties dažādu Latvijas teātru izrādes.

Svarīgākais