KNAB priekšnieka darbības pirmstermiņa izvērtēšanā iesaistīs Sabiedriski konsultatīvo padomi

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka (KNAB) atbilstības izvērtēšanā iespējamai pirmstermiņa atbrīvošanai no amata paredz iesaistīt arī KNAB Sabiedriski konsultatīvo padomi.

To paredz KNAB sagatavotais noteikumu projekts par kārtību, kādā izveidojama komisija, lai izvērtētu iemeslus KNAB priekšnieka atbrīvošanai no amata. Noteikumu projekts šodien izskatīts valsts sekretāru sanāksmē.

Regulējums paredz, ka komisiju vada ģenerālprokurors, tajā darbojas Valsts kancelejas direktors, Satversmes aizsardzības biroja direktors un Drošības policijas priekšnieks, kā arī ar padomdevēja tiesībām tās darbā piedalās ne vairāk kā trīs Sabiedriski konsultatīvās padomes pilnvaroti pārstāvji.

Saskaņā ar noteikumiem komisiju izveido Ministru kabinets, ņemot vērā ģenerālprokurora vai Ministru prezidenta sniegto informāciju, kas pamato iemeslus biroja priekšnieka atbrīvošanai no amata. Komisijas pienākums ir nedēļu pirms pirmās sēdes informēt KNAB Sabiedriski konsultatīvo padomi, lūdzot deleģēt pārstāvjus, kuri piedalīsies sēdēs ar padomdevēja tiesībām. Ja nepieciešams, uz sēdēm varēs uzaicināt speciālistus korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā. Tomēr uzaicinātajiem speciālistiem nav balsstiesību, pieņemot komisijas lēmumu.

Lēmumus komisijai būs jāpieņem ar vienkāršu balsu vairākumu, atklāti balsojot. Ja balsu skaits sadalīsies vienādi, izšķirošā ir komisijas vadītāja balss.

Kā norāda KNAB, šo noteikumu pieņemšana ir viena no Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācijas (OECD) prasībām.

Svarīgākais