Pencis: Plūdu kulminācija, iespējams, gaidāma nākamnedēļ

Plūdu kulminācija, visticamāk, gaidāma nākamnedēļ, Lieldienās; kopējā situācija šogad ir neprognozējama, visiem ir jābūt gataviem, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis.

Šogad plūdi sākās mazajās upēs un upītēs, pietekās, ko neviens iepriekš neprognozēja, "ūdens daudzviet uzbruka no aizmugures, nevis tur, kur to gaidījām mēs", sacīja Pencis. "Neviens par to nevarēja iedomāties, tas bija pārsteigums visiem."

Plūdus pastiprina tas, ka ūdenim no mazajām upītēm nav kur palikt, nav tīrīti meliorācijas un novadgrāvji, bebru dambji.

VUGD priekšnieks atturējās nosaukt plūdu visvairāk apdraudētās teritorijas. "Šī nedēļa parādīja, ka nekādas prognozes rezultātu nedod. Situācija ir neprognozējama, visiem ir jābūt gataviem," piebilda Pencis.

Pagājušajā naktī visā valstī nakts pagāja mierīgi, nebija neviena izsaukuma, situācija tāda pati kā vakar vakarā. Vislielākās problēmas saglabājas Bārtas upē Nīcā, Ventā pie Zlēkām, kur upe izgājusi no krastiem.

Kā uzsvēra Pencis, pašlaik tiek veikti aktīvi profilaktiskie pretplūdu pasākumi. Šodien Pļaviņās paredzēts spridzināt ledu Daugavā, lai novērstu ledus sablīvējumus pirms ieejas Pļaviņu HES ūdenskrātuvē.

Iespēju spridzināt ledu apsver arī Bārtā, kur šodien civilās aizsardzības speciālisti pārbaudīs situāciju un novērtēs tehniskās iespējas. Pēc Penča teiktā, bijusi doma spridzināt arī ledu Ventā, bet pagaidām šis jautājums nav aktualizēts.

Kā citus efektīvus profilaktiskus pretplūdu pasākumus Pencis minēja kūdras kaisīšanu uz ledus, taču šī metode esot efektīva tikai saulainās dienās. Iespējama arī ledus laušana un zāģēšana.

Kā uzsvēra Pencis, ka situācija kļūs kritiska, tiek apsvērta iespēja izmantot trauksmes sirēnas, diemžēl to nav visā Latvijas teritorijā. VUGD priekšnieks atgādināja, ja kādā plūdu skartajā teritorijā iedzīvotāji dzird skanam trauksmes sirēnas, nekavējoties ir jāieslēdz LTV 1.kanāls vai Latvijas Radio 1, jo tie raida visu diennakti un tur tika raidīta nepieciešamā informācija, kā rīkoties šajā situācijā.

Svarīgākais