FM: Nav iespējams noteikt fiskālo ietekmi, MUN režīmam pārejot uz jaunu režīmu

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Pagaidām nav iespējams noteikt precīzu fiskālo ietekmi, mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) režīmam pārejot uz jaunu režīmu, aģentūrai LETA sacīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš skaidroja, ka Saeimā pieņemtās izmaiņas MUN regulējumā attiecībā uz 2017.gadu neietekmē negatīvi pašreizējos MUN maksātājus. Tajā pašā laikā nav skaidrības attiecībā uz jaunizveidotiem uzņēmumiem, kuri MUN statusu vēlēsies iegūt 2017.gada otrajā pusē.

"Saskaņā ar MUN likumprojekta anotāciju nav rēķināta tieša ietekme uz 2017.gadu, tomēr situācija nav tik vienkārša. Tā kā ir konstatēts, ka šā brīža MUN režīms ir konkurenci un darbaspēka tirgu kropļojošs, valdība ir nolēmusi MUN režīmu aizstāt ar cita veida atbalstu uzņēmējdarbības sācējiem, tādējādi Saeimā atbalstītie grozījumi MUN likumā paredz izbeigt režīma pastāvēšanu no 2019.gada," sacīja Jarockis.

Vienlaikus Ekonomikas ministrijai ir dots uzdevums līdz 2017.gada vidum izstrādāt alternatīvu režīmu uzņēmējdarbības sācējiem, galveno uzmanību pievēršot atbalstošiem pasākumiem tieši uzņēmējdarbības pirmajos darbības gados.

"Alternatīvajam režīmam būs jānodrošina arī fiskālā pāreja no viena režīma uz otru, taču precīzs fiskālā efekta aprēķins būs iespējams, izstrādājot un nosakot visus alternatīvā režīma nosacījumus," piebilda FM pārstāvis.

LETA jau rakstīja, ka pašlaik tiek izskatīta iespēja nodot otrreizējai caurlūkošanai tikai nozares likumu par mikrouzņēmumu nodokli. Taču netiek plānots nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimai nākamā gada budžetu vai vidēja termiņa budžeta ietvaru, aģentūrai LETA sacīja Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis izskata iespēju atdot parlamentam Mikrouzņēmumu nodokļa likumu, kas tika pieņemts kopā ar nākamā gada budžetu un pārējiem saistītajiem likumprojektiem. Tomēr šī likumprojekta nodošana otrreizējai caurlūkošanai nenozīmējot automātisku arī budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara nodošanu, jo tam neesot tiešas fiskālās ietekmes.

Kā ziņots, Saeima pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, noraidot priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu. Likuma izmaiņas paredz, ka pašreizējiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kas vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018.gada 31.decembra, līdz 2018.gada 15.decembrim būs jāreģistrējas par uzņēmumu ienākumu nodokļa vai iedzīvotāju ienākumu nodokļa maksātāju.

Valsts prezidents pieņēma lēmumu uz diviem mēnešiem apturēt to likumu publicēšanu, kuri paredz ierobežot sociālo pabalstu izmaksāšanu (Valsts prezidenta 2011.gada 19.aprīļa paziņojums Nr.9 "Par likumu publicēšanas apturēšanu", "Latvijas Vēstnesis", 2011.gada 19.aprīlis, nr.61) un pieņemti vienotas likumu paketes ietvaros, izdarot grozījumus likumā "Par valsts budžetu 2011.gadam".