TP: Vēlēšanu gadā valsts budžeta projekts Saeimā jāiesniedz līdz 1.septembrim

Saeimas Tautas partijas (TP) frakcijas deputāti šodien iesnieguši grozījumus likumā "Par budžetu un finanšu vadību", kas paredz noteikt, ka Saeimas vēlēšanu gadā valsts budžeta likumprojekts Saeimā jāiesniedz līdz 1.septembrim.

Tas nozīmē, ka valdībai līdz 1.septembrim būtu jāsagatavo nākamā gada budžets, kuru pieņemtu 10.Saeima.

Budžeta sagatavošana un iesniegšana līdz 1.septembrim Saeimā ļauj izvairīties no populisma vadītas, nepārdomātas līdzekļu tērēšanas priekšvēlēšanu periodā un motivē aizejošo valdību domāt par budžeta konsolidāciju ilgtermiņā.

Nav šaubu, ka budžets ir jāpieņem pēc iespējas ātrāk. Uz to norādījuši arī darba devēji un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kurš medijiem nav slēpis bažas, ka valsts budžets var netikt pieņemts 2010. gadā, bet gan tikai 2011. gada martā, kas var negatīvi ietekmēt ekonomisko situāciju kopumā, teikts partijas paziņojumā.

TP esot skaidrs, ka arī, strādājot pie nākama gada budžeta likuma, būs jāveic izdevumu konsolidācija. "Latvijas valdības parakstītajā nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam paredzēts tuvāko divu gadu laikā veikt konsolidāciju 800 līdz 900 miljonu latu apmērā, liekot uzsvaru uz perioda sākumu". TP uzskata, ka "būtu tikai godīgi", ja Latvijas sabiedrība laikus uzzinātu, kādi sāpīgi lēmumi tiks pieņemti, lai izpildītu starptautiskajiem aizdevējiem dotos solījumus.

Svarīgākais