Latvija no Baltijas valstīm saņēmusi visaugstāko novērtējumu "Climate Change Performance" indeksā

© facebook.com/ Andrejs Svilāns

Jaunākajā Climate Change Performance Index (CCPI) Latvija ieņem augsto 15.vietu: ar indeksa vērtību 60,20 tās sniegums atzīts kā labs. Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas ir saņēmusi šādu vērtējumu. Lietuva ir ierindota 19.vietā un saņēmusi vērtējumu - viduvēji, bet Igaunijas sniegums tiek vērtēts kā vājš, ierindojot to 50.vietā.

CCPI vērtē 58 pasaules valstis, kuras kopā ir atbildīgas par vairāk nekā 90% no globāli radītajām siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijām. Vērtēšanu jeb indeksa piešķiršanu veic standartizēti. CCPI sastāv no 5 indikatoru kategorijām: emisiju līmenis (30% no kopējā vērtējuma), emisiju līmeņa izmaiņas (30% no kopējā vērtējuma), atjaunojamā enerģija (10% no kopējā vērtējuma), efektivitāte (10% no kopējā vērtējuma), kā arī klimata politika (20% no kopējā vērtējuma).

Vērtējot atsevišķus indikatorus veidojošos rādītājus, Latvija augstāko novērtējumu, t.i., 5.vietu (97,8 punkti) saņēmusi par emisijām no atmežošanas uz 1 iedzīvotāju. Tāpat pozitīvi novērtēts Latvijas paveiktais atjaunojamās enerģijas jomā, t.i., Latvija ierindota 8.vietā pēc atjaunojamo energoresursu īpatsvara primārās enerģijas iegūšanā. Savukārt pēc CO2 emisijām uz 1 iedzīvotāju Latvija ieņem 10.vietu (88,23 punkti), bet efektivitātes līmenis novērtēts ar 80,25 punktiem, t.i., attiecīgi ierindojot Latviju 11. vietā.

Detalizētāk ar CCPI rezultātiem iespējams iepazīties https://germanwatch.org/en/download/16484.pdf

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais