Veide: Ir jādomā par mediķu atalgojumu, lai uzlabotu veselības sistēmu Latvijā

© Raitis Plauks/ f64 photo agency

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide šorīt raidījumā "900 sekundes" vēstīja, ka ir jādomā par mediķu atalgojumu, lai uzlabotu veselības sistēmu Latvijā.

Veide arī pauda, ka mediķi nejūtas apmierināti par to, ka jau vairākus gadus politiķi runā par budžeta palielināšanu, bet reāli tas nenotiek. Jau šogad ārvalstu eksperti secināja, ka ir nepieciešami vismaz 12% no visa kopējā Latvijas budžeta novirzīt veselības novirzei. Veide skaidro, ka tā ir politiķu atbildība, jo viņiem ir jāmeklē šis finansējums. ''Deputātiem ir jāstrādā, kā tautas kalpiem un primāri jāpalielina alga parastajiem veselības darbiniekiem un tikai tad sev pašiem'', stāsta Veide.

Jautāta par nākamā gada budžeta uzlabojumiem Veide stāsta, ka no iedzīvotāju viedokļa būs mazākas rindas, bet algas darbiniekiem no tā nepalielinās. Veselības darbinieki bieži izvēlas darbu privātajās veselības iestādēs. Ir jādomā par atalgojumu, lai uzlabotu veselības sistēmu Latvijā. Jaunie profesionāļi brauc prom no valsts.

Veides izpratnē e-veselība ''klibo''. Nav drošības sajūtas par datu aizsardzību šajā sistēmā, kā arī nav atrisināti vēl vairāki tehniski svarīgi jautājumi.

Veide: "Mēs tuvākajā laikā domāsim par rīcību, kā pievērst uzmanību šīm problēmām'' Ir jau vairāki priekšlikumi. Jau pavasarī bija doma, ka jāveido streika komiteja. Šis esot pēdējais piliens un mediķi meklēs ceļu, kādā veidā juridiski pareizi paust savu attieksmi par to, kas šobrīd valstī notiek ar veselības sistēmu.

Svarīgākais