Budžets: būs jāpaļaujas tikai uz ziedojumiem

© SCANPIX

Tartu universitātes klīnikā veiksmīgi noritējusi latvietes Baibas Barones aknu transplantācija. 25 gadus jaunās sievietes veselības rādītāji pašlaik ir labi, taču aknu transplantācija ir viena no sarežģītākajām operācijām, tāpēc kritiskākās pāris dienas Baibai vēl ir priekšā.

Pacientes aknu transplantācijas operācijai naudu saziedoja Latvijas sabiedrība, jo tā nav valsts apmaksāts veselības pakalpojums. Diemžēl arī turpmāk pacientiem, kuriem dzīvības glābšanai ir vai būs nepieciešama aknu vai plaušu transplantācija, būs jāpaļaujas tikai un vienīgi uz ziedojumiem. Vakar Saeimas apstiprinātais valsts budžets neparedz valsts atbalstu pacientiem smagu saslimšanu gadījumos apmaksāt šāda veida transplantāciju.

Pacients - tikai citu cilvēku rūpe

Divdesmit piecus gadus vecā Baiba sirgst ar BuddChiary sindromu, kas ir reta aknu asinsvadu slimība. Pirmie slimības simptomi viņai parādījās pirms vairāk nekā septiņiem gadiem un tie mediķiem radīja aizdomas par ļaundabīgu audzēju. Jaunajai meitenei nācās pārciest ķīmijterapijas kursu, pēc kura tika konstatēts, ka audzēja tomēr nav. Tā kā simptomi arvien vēl bija aktuāli, Baibu nosūtīja uz Vīnes klīniku, kur apstiprināja šo sindromu. Vīnes klīnikā Baibai tika veikta operācija, kuras laikā tika ievietots šunts mākslīgais asinsvads. Pēc operācijas Baibas pašsajūta uzlabojās, viņa atsāka strādāt ar bērniem gan bērnudārzā, gan kā auklīte ģimenēs. Bet pagājušajā gadā slimība atkal atgriezāsun pēc pārbaudēm slimnīcā tika konstatēts, ka izveidojusies aknu ciroze un viņas dzīvību var glābt tikai aknu transplantācija.

Tobrīd jau bija pieņemtas izmaiņas noteikumos, kuri apraksta, ko un kādus veselības pakalpojumus sedz no valsts budžeta un aknu transplantācija pēc ilgiem mediķu un pacientu organizāciju lūgumiem bija iekļauta šajā sarakstā, taču pēķšņi Ministru kabinets apstiprināja izmaiņas noteikumos un atcēla aknu transplantāciju apmaksu. Tad arī Baibai un citiem pacientiem, kuriem akūti šāda transplantācija ir nepieciešama, zuda cerības uz izveseļošanos. Tikai pateicoties līdzcilvēkiem, tika savākti nepieciešamie 50 000 eiro operācijai Tartu.

Nākamais gads - bez naudas transplantācijai

Lēmums, ka aknu transplantācija netiks finansēta, no Veselības ministrijas puses tika skaidrots ar to, ka budžetā, izrādās, nav naudas, lai par šādām operācijām samaksātu. Neatkarīgā rakstīja, ka jau vairākus gadus P. Stradiņa slimnīca strādā pie aknu transplantācijas operāciju programmas uzsākšanas. Tieši Stradiņos pirms vairākiem gadiem notika pirmā šāda operācija pacientam no Jelgavas - Normundam, kurš ir izveseļojies un kopā ar sievu audzina divas meitiņas.

Tomēr pat ja Latvijā vēl nevarētu uzsākt aknu transplantāciju - formāli, ja šādu operāciju iekļauj valsts apmaksātu pakalpojumu sarakstā, tad pacientam ir tiesības ārstēties jebkurā citā Eiropas Savienības valstī un Latvijai tas būtu jāapmaksā. Veselības ministrijā apstiprina, ka tā patiešām būtu, taču nepietiekamu finansiālo resursu dēļ ne tikai šogad, bet arī nākamgad aknu transplantāaciju pacientiem valsts neapmaksās. Sākotnēji šo operāciju apmaksas datumu noteica 2017. gada 1. janvāri, taču vēlāk atkal pārcēla.

Jāturpina …. ziedot

Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders apstiprina, ka nākamā gada veselības budžetā nav paredzēta nauda ne aknu, ne plaušu transplantācijai. Arī plaušu slimību pacienti dzīvības glābšanai lūdz ziedojumus - pateicoties tiem izdzīvoja Zane Lazdiņa, bet operāciju nesagaidīja divas jaunas sievietes Līva un Ieva. Arī aknu transplantācija gadā ir nepieciešama vairākiem cilvēkiem. Viens no pacientiem, kurš arī gaidīja aknu transplantāciju Tartu, miris, bet 25 gadus vecais Austris - operāciju gaida. Arī viņa operācijai naudu saziedojuši līdzcilvēki. “Tiesiskā paļāvība, ka valsts pilda savus solījumus, ilga tikai trīs mēnešus,” par Austra situāciju raksta labdarības portāls ziedot.lv, jo vēl vasaras vidū Veselības ministrija rakstiski apsolījusi valsts apmaksātu aknu transplantāciju no 2017. gada 1. janvāra, taču jau septembrī tiek izdoti jauni noteikumi, kur īsi un bezkaislīgi skaitlis 2017 aizstāts ar skaitli 2018.

Jāpiebilst, ka ne tikai pašu transplantāciju, bet arī Latvijas pacientes ārstēšanos slimnīcā kritiskā situācijā Latvijas valsts budžets neapmaksā - arī tam izmantoti tautas saziedota nauda no Rīgas Austrumu slimnīcas fonda.

Svarīgākais