Applūdusi Pils sala Jelgavā

© Ivars Veiliņš/Jelgavas Vēstnesis

Ledus Lielupē pašlaik apstājies pie Vircavas ietekas iepretim Upes ielai, savukārt pilnībā applūdusi Pils sala Jelgavā, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas pilsētas domē.

Applūdusi ir arī Upes iela, pie kuras apstājies ledus. Pie Lielupes tilta Jelgavā ledus pagaidām ir bez kustības.

Šobrīd pie Jelgavas pils vēl var piekļūt, braucot no Rīgas puses. Arī gājējiem iešana pa Pils salu ir neiespējama, jo sala ir noplūdusi, gājēji novirzīti pa ieliņu, kas ved uz pili no autobusa pieturas "Jelgavas pils", ziņo portāls Jelgavas Vēstnesis.

LLU direktors Andrejs Garančs stāsta, ka šobrīd atbildīgi dienesti ir noslēguši Pils ielas posmu gar Pasta salu, taču, ja ūdens līmenis Lielupē celsies, noteikti tiks slēgta arī ielas daļa, kas ved gar pili. "Šobrīd vēl ūdens līmenis nav tik draudīgs, lai mēs pilnībā slēgtu satiksmi gar pili. Ja ūdens nāks uz ceļa, slēgsim satiksmi pilnībā. Jau vakar pasniedzējus un studentus aicināju šodien uz LLU nebraukt ar personīgajiem transportiem, lai nerastos problēmas," teic A.Garančs. Šo norādījumu daļa autobraucēji arī ņēmusi vērā, jo LLU stāvlaukumā šobrīd ir mazāk automašīnu nekā citas dienas. A.Garančs jau laikus labāk lūdz auto novietot Pārlielupē vai kur citur pilsētā.

Pārvietoties nav iespējams arī pa gājēju tuneli zem Driksas tilta uz Pils salu, te pilnībā noplūdis. Tieši tālab gan studenti, gan pārējie iedzīvotāji, kuriem ir vajadzīgs nokļūt pilī, aicināti izmantot bruģēto ieliņu, kas uz pili ved no autobusa pieturas "Jelgavas pils". Sliktākajā gadījumā šo ielu izmantos arī operatīvais transports, taču parējās mašīnas tur novirzīt nevar. "Iedomājieties, kas te valdīs, ja visas mašīnas brauks pa šo mazo ielu, kur gājēji. Tā nevar," teic A.Garančs. Viņš piebilst, ka LLU Saimnieciskā dienesta darbinieki visu laiku strādā un novērtē situāciju. "Mēs visu laiku sadarbojamies ar aģentūru «Pilsētsaimniecība»," piebilst A.Garančs.

Iedzīvotāji Jelgavā aktīvi informē pašvaldības policiju par jaunām applūdušām teritorijām, aģentūru LETA informēja Jelgavas pilsētas Pašvaldības policijas priekšnieka palīdze sabiedrisko attiecību un juridiskajos jautājumos Sandra Reksce.

Policijas darbinieki arī evakuējuši kādu jaunieti no Veselības ielas un nogādājuši viņu 5.dienesta viesnīcā. Šorīt ap plkst.6 no rīta no Veselības ielas evakuēta sieviete un viņas suns. Sirmgalve nogādāta 5.dienesta viesnīcā, bet suns Veterinārmedicīnas fakultātē.

Kā stāsta Reksce, bijuši arī vairāki iedzīvotāji, kas policijas darbiniekiem lūguši viņus nodrošināt ar gumijas zābakiem un laivu.

Kā aģentūra LETA uzzināja Jelgavas pašvaldības aģentūrā "Pilsētsaimniecība", šorīt plkst.9 ūdens līmenis Lielupē sasniedzis 3,05 metrus, kas tiek uzskatīts par II pakāpes riska plūdiem Jelgavā.

Pēc statistikas datiem, šāda situācija atkārtojas reizi četros gados vai retāk.

Svētes upes līmenis Ūziņos ir sasniedzis 2,95 metrus.

Vakar vakarā un šorīt no rīta saņemti vairāki ziņojumi par caurtekām, no kurām pastiprināti plūst ūdens, kā arī par citām noplūdušām vietām un cēlušos ūdens līmeni.

Jau ziņots, ka plūdu dēļ šonakt Jelgavā evakuēti vairāki cilvēki. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis informēja, ka naktī Jelgavā no kāda nama Melleņu ielā VUGD glābēji hidrotērpos uz rokām iznesuši kādu sievieti, evakuēti arī divi vīrieši.

Kā akcentēja Pencis, Jelgavā patlaban ir vissarežģītākā situācija, turklāt ūdens līmenis Lielupē vēl var kāpt. No Lietuvas pilsētas Paņevežas saņemta informācija, ka tur ir plūdi un augsts ūdens līmenis.

Šim ūdenim kaut kur būs jāpaliek, atzīmēja VUGD priekšnieks.

Pēc Penča teiktā, Vidzemē un Latgalē situācija ir salīdzinoši mierīga, applūdušas vien palienes pļavas. Pašlaik arī Ventas apkaimē nav nepieciešami nekādi glābšanas darbi.

VUGD priekšnieks mudina iedzīvotājs neignorēt to, ko viņi redz televīzijā un radio, bet sazināties ar pašvaldību un laikus pamest applūstošās vietas.

Savukārt Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs informēja, ka Jelgavas novadā lielākajā daļā upju naktī ūdens līmenis cēlies vidēji par 20-30 centimetriem, vairākās vietās applūduši ceļi un apturēta satiksme. Lielupē ūdens līmenis naktī cēlies par 20 centimetriem, informēja Romānovs.

Kā ziņots, vakar Jelgavas novada Glūdā plūdu dēļ no vairākām mājām tika evakuētas sievietes un mājdzīvnieki. No vienas mājas ar laivu evakuētas divas sievietes un suns, bet no otras - sieviete un divi suņi.

Evakuētie cilvēki palikšot pie radiem un kaimiņiem. Šie cilvēki plūdiem neesot bijuši gatavi, jo parasti šajā vietā teritorijas neapplūst. Tomēr šopavasar Tērvetes upīte un daži nelieli grāvji ir applūduši, radot vairāku māju iemītniekiem problēmas.

VUGD par evakuētajiem cilvēkiem ir informējis arī policiju, lai tās darbinieki pamestās mājas pieskatītu no garnadžiem.

Svarīgākais