Koalīcijas partijas atbalstīs nākamā gada budžetu

© F64

Valdošo koalīcijas partiju pārstāvji šodien tikušies, lai apspriestu nākamā gada budžeta jautājumus, un šiem politiskajiem spēkiem nav iebildumu pret budžetā iekļautajām normām, aģentūru LETA informēja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Pēc šīs tikšanās radusies pārliecība, ka rītdienas Saeimas sēdē 2017.gada budžets tiks atbalstīts, skaidroja Vaivars.

Arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) prognozē, ka trešdien vairākuma atbalsts nākamā gada budžetam būs. Politiķis pieļāva, ka rītdienas sēdē varētu būt diskusijas par tiem jautājumiem, kas bija plašāk apspriesti arī komisijas sēdē, piemēram, tā dēvētājiem lojalitātes grozījumiem, obligātās iepirkuma komponentes (OIK) diferencēšu vai citiem likumprojektiem, par kuriem bija pretrunīgi viedokļi.

Runājot par deputātu atbalstītajiem priekšlikumiem par papildu līdzekļiem, politiķis norādīja, ka finansējums bija nepieciešams, arī lai piesegtu vajadzības, kas netika atbalstītas ministriju pieprasījumos. Tāpat finansējums esot vajadzīgs "pašvaldību akūtām vajadzībām".

Kopumā priekšlikumi atbalstīti par summu ap 20 miljoniem eiro, kas ir aptuveni 0,1% no plānotā iekšzemes kopprodukta. Daļa no priekšlikumiem atbalstīti valdībā - par summu līdz desmit miljoniem eiro -, līdzīgu summu sadalījuši arī Saeimas deputāti, skaidroja Vucāns.

Kā ziņots, pirmdien Saeimas Budžeta komisija noslēdza darbu pie nākamā gada budžeta projekta un saistītiem likumiem, bet rīt par šiem jautājumiem galīgajā lasījumā lems Saeima.

Pirmajā lasījumā atbalstītā budžeta projekta plānotie ieņēmumi bija 8,066 miljardi eiro, savukārt izdevumi - 8,367 miljardi eiro.

Budžeta paketē iekļautie likumprojekti paredz izmaiņas dažādas jomās, tostarp vairākas pretrunīgi vērtētās ieceres. Piemēram, deputāti atbalstīja izmaiņas Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, noraidot priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu.

Savukārt grozījumi Izglītības likumā noteiks gadījumus, kad iespējams no darba atbrīvot valstij nelojālus pedagogus. Tāpat iepriekš deputāti lēma neatteikties no ieceres par solidāro atbildību nodokļu jomā būvniecības nozarē. Likumprojekta mērķis ir mazināt fiktīvu uzņēmumu piesaisti un neidentificētu darbinieku nodarbināšanu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pauda atbalstu arī Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojektam. Jaunā likuma mērķis ir ieviest atbalsta programmas jaunuzņēmumiem un tādējādi veicināt to veidošanos Latvijā. Koncepcijā norādītais sasniedzamais mērķis paredz ik gadu reģistrēt 20 uzņēmumu un piesaistīt 120 augsti kvalificētus darbiniekus.

Komisija atbalstīja arī grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka iecere par OIK diferencēšu varētu tikt īstenota no 2018.gada. Sākotnēji likumprojekts paredzēja šo ieceri īstenot 2017.gada pirmajā pusē, bet vēlāk koalīcija vienojās reformu pārcelt uz 2018.gadu.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais