ATCERIES: Gada tumšajā un baltajā laikā dzelzceļa tuvumā jābūt īpaši uzmanīgam

© Ekrānšāviņš no video

VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) šonedēļ uzsāk jaunu sabiedrības informēšanas kampaņu par drošību dzelzceļa tuvumā, aicinot gan gājējus, gan arī transporta līdzekļu vadītājus gada tumšajā un aukstajā gadalaikā būt īpaši uzmanīgiem. LDz atgādina, ka tumsa un nokrišņi apgrūtina redzamību,savukārt, iestājoties ziemai, sniegs slāpē skaņu un līdz ar to vilciens kļūst arī “nedzirdams”.

Lietus vai sniegs un tumsa apgrūtina cilvēku redzamību, līdz ar to arī sekmē nelaimes gadījumu iespējamību. Lai pasargātu sevi no brāzmaina vēja, lietus vai sniega, izmantojam šalles, cepures, kapuces vai lietussargus, taču tas vienlaikus ievērojami apgrūtina spēju uztvert apkārt notiekošo un savlaicīgi novērtēt iespējamos riskus.

Nelabvēlīgos laikapstākļosgājēji arī vairāk steidzas, cerot par pāris minūtēm saīsināt ceļā pavadīto laiku, - tai skaitā nereti pārkāpjot noteikumus un riskējot ar savu dzīvību, piemēram, šķērsojot sliedes tam neparedzētās vietās.LDz atgādina, ka jebkādos laikapstākļossliežu tuvumāpirms to šķērsošanas ieteicams apstāties un noteikti jāpārliecinās, vai netuvojas vilciens.

LDz kampaņas ietvaros arī vērš īpašu uzmanību uz to, ka piesardzīgākiem jābūt ne tikai diennakts tumšajā periodā, bet arī tad, ja uzsnieg sniegs. Snigšana vai uzsnigusī sniega sega slāpē jebkuru skaņu, tai skaitā vilciena tuvošanos.

Arī autovadītājiem ir jābūt piesardzīgākiem. Tuvojoties dzelzceļa pārbrauktuvei, īpaši slidenā laikā vai apgrūtinātas redzamības apstākļos, jāsamazina braukšanas ātrums, joautomašīna var izslīdēt uz sliežu ceļiem un izraisīt sadursmi ar vilcienu. Jāpievērš uzmanībaarī mūzikas atskaņotāja skaļumam un apkures ventilatoru darbībai, kas var ierobežot dzirdamību. Sniegputeņa vai biezas miglas apstākļos pirms pārbrauktuves šķērsošanasjābūt ļoti piesardzīgiem - jāpārliecinās, vai netuvojas vilciens. Īpaši uzmanīgiem autovadītājiem jābūt, šķērsojot pārbrauktuves, kuras nav aprīkotas ar skaņas un gaismas signāliem (luksoforiem).

Svarīgākais