Veselības problēmud dēļ Krievijas pilsonis lūdz atbrīvošanu no cietuma Latvijā

© Valsts policija

Kāds Krievijā par krāpšanu apsūdzēts vīrietis lūdz atbrīvošanu no apcietinājuma Latvijā, lai varētu steidzami iziet ārstēšanās kursu Latvijas medicīnas iestādē, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Latvijas Ģenerālprokuratūras lietvedībā atrodas lieta par Vladimira Volkova izdošanu Krievijai, pamatojoties uz Krievijas Ģenerālprokuratūras pieprasījumu no 2014.gada oktobra. Kā aģentūru LETA ar advokāta starpniecību informēja Volkovs, pamatojoties uz šo pieprasījumu, šogad martā prokurors pieņēma lēmumu par pieļaujamību izdot viņu Krievijai.

Neskatoties uz to, ka Volkovs apstrīdēja šo lēmumu Augstākajā tiesā, tā atstāja prokurora lēmumu spēkā. Turklāt šogad februārī ar Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu pret Volkovu tika piemērots arests izdošanas nolūkos uz vienu gadu līdz 2017.gada 24.februārim. Visu šo laiku Volkovs atrodas apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā.

Volkovs un vēl vairāki cilvēki iepriekš bija saukti pie kriminālatbildības par krāpšanu, kas izdarīta pēc iepriekšējas vienošanās, sevišķi lielā apmērā. Krievijas likumsargu ieskatā vairāku simtu tūkstošu eiro lielā krāpšana bija saistīta ar svētku un kultūras pasākumu organizēšanu, proti, Sanktpēterburgas dažādu rajona administrācija tika maldināta par mākslinieku faktiskajiem honorāriem un citiem izdevumiem.

Volkovs norāda, ka šogad Sanktpēterburgā tiesa krimināllietā, kurā viņš figurēja, nolēmusi visas pie kriminālatbildības sauktās personas attaisnot. Arī viņa darbības tikušas atzītas par nenoziedzīgām, proti, ja viņš atrastos Krievijā, tad arī tiktu attaisnots.

Volkovs apgalvo, ka viņa veselības stāvoklis ir kritisks un viņam ir jāveic mugurkaula operācija, un viņam ir onkoloģiskas saslimšanas pazīmes, taču medicīniskas palīdzības šādas precizitātes un sarežģītības diagnostikai Latvijas cietumu slimnīcas rīcībā nav. "Es nevaru upurēt savu veselību vai dzīvību par cilvēktiesību normu neievērošanu, kas izpaužas Krievijas prokuratūras patvaļībā," norāda Volkovs.

Volkovs pauž, ka, neskatoties uz to, ka viņam ir pastāvīga dzīvesvieta Rīgā, visus viņa daudzkārtējos lūgumus par atbrīvošanu no apcietinājuma, lai izietu steidzamu ārstēšanu, ignorējot gan Latvijas Ģenerālprokuratūra, gan tiesa. Volkovs vēlas tikt atbrīvots no apcietinājuma un iziet steidzamu ārstēšanās kursu Latvijas medicīnas iestādē. "Atbildība par visām sekām, kuras saistās ar mana veselības stāvokļa pasliktināšanos uz attaisnojoša sprieduma fona, gulstas uz Latvijas iestāžu pleciem, kuras pieļāvušas pretlikumību, necilvēcīgu bezdarbību attiecībā pret mani," norāda Volkovs.