Krieviņš aicina izvērtēt, vai nepieciešama VK direktora līdzdalība KNAB vadītāja izraudzīšanā

© f64

Valsts kancelejas (VK) direktors Mārtiņš Krieviņš aicina Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) izvērtēt, vai ir nepieciešama VK direktora līdzdalība Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata pretendentu izvērtēšanā.

Patlaban konkursa komisijā darbojas četri pilntiesīgi locekļi, tāpēc teorētiski pastāv risks, ka balsošanas gadījumā komisijas locekļu balsis var sadalīties līdzīgi. Krieviņš ziņojumā, kurā sniegta informācija par KNAB priekšnieka atlases komisijas līdzšinējo darbību, kā arī priekšlikumi risinājumiem attiecībā uz KNAB vadības darba organizāciju, vērš uzmanību, ka divi no locekļiem pārstāv valsts drošības iestādes, bet ģenerālprokurors pārstāv tiesu varu. Savukārt VK direktors ir civildienesta ierēdnis un ir tiešā Ministru prezidenta pārraudzībā.

Ņemot vērā šos apstākļus, premjers tiek aicināts izvērtēt VK direktora turpmākās līdzdalības jēgu atlases komisijā, vienlaikus arī izvērtējot konkursa procesa organizācijas ietekmi uz VK darbību kopumā.

Lai veiktu izmaiņas komisijas sastāvā, būtu nepieciešami grozījumi KNAB likumā. "Uzskatu, ka, pastāvot atbalstam šādam risinājumam starp valdību veidojošajām politiskajām partijām, atbilstošus grozījumus KNAB likumā ir iespējams sagatavot, izdiskutēt un apstiprināt Saeimā ļoti īsā laikā," teikts ziņojumā. Vienlaikus VK direktors pauž pārliecību, ka vispār Valsts kancelejas iesaiste konkursa komisijas sekretariāta nodrošināšanā nav nedz nepieciešama, nedz arī lietderīga, tā var radīt riskus iestādes pamatfunkciju nodrošināšanai.

Jautājumā par turpmāko rīcību ziņojumā norādīts, ka saskaņā ar normatīvo regulējumu ir jāizsludina jauns konkurss uz KNAB priekšnieka amatu, jo iepriekšējais konkurss ir noslēdzies bez rezultāta. Taču tas, kurā brīdī izsludināt nākamo konkursu, ir atkarīgs no premjerministra izvēles. Tomēr, ievērojot vispārējo kārtību, tas būtu darāms pēc iespējas ātrāk, lai iestāde pārāk ilgu laiku nebūtu bez vadītāja.

Kā LETA jau vēstīja, kad bez rezultātiem beidzās izsludinātais konkurss uz KNAB priekšnieka amatu, Kučinskis parakstīja rezolūciju Valsts kancelejas direktoram, lūdzot divu nedēļu laikā sniegt priekšlikumus par risinājumu KNAB vadības darba organizācijai un priekšlikumus biroja pārraudzībā.

Konkursā bija pieteikušies desmit pretendenti, taču neviens no tiem neatbilda noteiktajiem kritērijiem, lai tiktu virzīts konkursa otrajai kārtai.

Svarīgākais