EM: Igaunijas plānotais sašķidrinātās dabasgāzes terminālis patlaban ir vistālākajā stadijā

© scanpix

No sašķidrinātās dabasgāzes termināļa (SDG) projektiem Baltijas reģionā patlaban vistālākajā attīstības stadijā ir Igaunijas uzņēmuma ''Alexela'' plānotais terminālis Paldiskos, aģentūrai LETA sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Evita Urpena.

Viņa norādīja, ka līdz šim izvērtēti vairāki varianti Baltijas reģionālajam SDG terminālim - Latvijā, Igaunijā, Somijā. Eiropas Komisijas izpētē, piesaistot neatkarīgu ekspertu, secināts, ka optimālākā vieta reģionālajam SDG terminālim būtu Somu līcī.

''Svarīgs pavērsiens reģionālā SDG termināļa projekta attīstībā bija 2015.gada oktobrī, kad, izvērtējot esošo situāciju reģionālajā dabasgāzes tirgū, Somijas ''Gasum'' nolēma atteikties no reģionālā SDG termināļa,'' skaidroja EM pārstāve.

Pēc viņas teiktā, patlaban vistālākajā attīstības stadijā ir Igaunijas uzņēmuma ''Alexela'' plānotais SDG terminālis Paldiskos, kas iekļauts arī Eiropas Savienības Kopējo interešu projektu (KIP) sarakstā, un līdz ar KIP saraksta regulas apstiprināšanu visas Baltijas valstis konceptuāli ir piekritušas par projekta reģionālo lietderīgumu. Vienlaikus arī Latvijā periodiski parādījušies ierosinājumi būvēt dažāda veida SDG termināļus.

''Latvijai svarīgi, lai reģionālais SDG terminālis veicina reģionālā gāzes tirgus attīstību un energoapgādes drošību, diversificējot gāzes apgādes ceļus un avotus. Svarīgākais nosacījums ir, lai terminālis neatkarīgi no tā atrašanas vietas ir komerciāli izdevīgs un nepaaugstina gāzes cenu gala lietotājiem,'' pauda Urpena, piebilstot, ka jebkurā no variantiem nozīmīga loma Baltijas reģiona dabasgāzes tirgus funkcionēšanā ir Inčukalna pazemes gāzes krātuvei.

Igaunijas laikraksts "Postimees" iepriekš vēstīja, ka vienota Baltijas gāzes tirgus izveidei un konkurences veicināšanai nepieciešams reģionālais sašķidrinātās gāzes terminālis Paldiskos. Termināļa izveide būtu iespējama, pateicoties Igaunijas un Somijas gāzes savienojumam "Balticonncector", kas tiks pabeigts 2020.gadā.

Pēc laikraksta paustā, "Alexela Energia" iesniedzis pieteikumu Eiropas Savienības līdzfinansējumam Paldisku termināļa izveidei. Lēmums par finansējuma piešķiršanu vai nepiešķiršanu tiks paziņots janvārī. Iebildumi varētu rasties Lietuvas politiķiem, kuri ir ieinteresēti saglabāt pašreizējo situāciju un nostiprināt Klaipēdas pozīcijas Baltijas tirgū. Arī Latvijas amatpersonas nav devušas saskaņojumu.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais