Bezdarbnieka pabalstu varēs saņemt arī mikrouzņēmumus nodibinājušie bezdarbnieki

Lai nodrošinātu atbalstu tiem bezdarbniekiem, kuri, būdami bez darba, ir nodibinājuši mikrouzņēmumus, noteikts, ka viņi varēs saņemt bezdarbnieka pabalstu.

To paredz šodien, 23.martā, valdībā apstiprinātie grozījumi likumā Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam.

Tas nozīmē, ka bezdarbniekam, kurš ieguvis mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusu kā mikrouzņēmuma īpašnieks, bezdarbnieka pabalstu izmaksās sešus mēnešus. Ja bezdarbnieka pabalsta izmaksas periodā bezdarbnieks mikrouzņēmuma īpašnieka statusu zaudēs, bezdarbnieka pabalsta izmaksu izbeigs ar šā statusa zaudēšanas dienu.

Gadījumos, kad bezdarbnieka pabalsta izmaksa būs apturēta tāpēc, ka bezdarbnieks ir noslēdzis darba līgumu par algotu pagaidu darbu veikšanu vai noslēdzis darba līgumu dalībai citos aktīvajos nodarbinātības pasākumos, vai arī uz laiku līdz diviem mēnešiem (ieskaitot) ir ieguvis darba ņēmēja statusu, bezdarbnieka pabalstu atjaunos no dienas, kad bezdarbnieka pabalsta saņēmējs būs ieguvis mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusu kā mikrouzņēmuma īpašnieks.

Bezdarbnieka pabalstu nepiešķirs un neizmaksās tam bezdarbniekam, kurš būs ieguvis mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusu kā mikrouzņēmuma īpašnieks, neizveidojot mikrouzņēmumu no jauna vai pārņemot mikrouzņēmumu no cita īpašnieka.

Tāpat minēto pabalstu izbeigs gadījumā, ja persona sasniegusi valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, kā arī, ja personai piešķirta valsts vecuma pensija pēc atvieglotiem noteikumiem vai speciālā valsts vecuma pensija invalīdam.

Iesniegumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu, bezdarbnieki, kuri nodibinājuši mikrouzņēmumu un kļuvuši par mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, tāpat kā pārējie šā pabalsta pieprasītāji, iesniegs jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā. Pabalstu piešķirs no dienas, kad bezdarbnieks būs iesniedzis iesniegumu par tā piešķiršanu.

Bezdarbnieka pabalstu paredzēts izmaksāt no valsts sociālās apdrošināšanas nodarbinātības speciālā budžeta līdzekļiem.

Grozījumi likumā Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam izstrādāti saskaņā ar valdībā 2009.gada 30.oktobrī apstiprināto Koncepciju par mikrouzņēmumu atbalsta pasākumiem un tie vēl jāpieņem Saeimā.

Svarīgākais