Prezidnets: Dažbrīd žurnālistu veiktie eksperimenti rada bažas par personas datu aizsardzību

© Ilze ZVĒRA, F64 Photo Agency

Žurnālistiem ir tiesības veikt eksperimentus sabiedrības interesēs, tomēr konkrētajā gadījumā mani māca bažas par personas datu aizsardzību, komentējot kriminālprocesa ierosināšanu pret Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" žurnālisti, intervijā Latvijas Radio norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Iepriekš vēstīts, ka pēc Valsts prezidenta kancelejas iesnieguma pērn septembrī Valsts policija ierosināja kriminālprocesu pret žurnālisti saistībā ar raidījuma eksperimentu par Trīs Zvaigžņu ordeņu piešķiršanas kārtību. Kriminālprocesā tiesa sankcionējusi žurnālistes telefonsarunu noklausīšanās un ieguvusi visu viņas zvanu sarakstu. Šogad vasarā krimināllieta izbeigta, jo noziedzīgs nodarījums nav konstatēts.

Vējonis skaidroja, ka Valsts prezidenta kanceleja sāka saņemt signālus, ka kāds, uzdodoties par Ordeņa kapitula pārstāvi, aicina masveidā iesniegt pieteikumus ordeņa saņemšanai. Uzdevums bija noskaidrot, kas ir šī vai šīs personas, norādīja prezidents.

"Varbūt, uzzinot, ka tas ir žurnālistu eksperiments, un žurnālistiem ir pieļaujami veikt šādus eksperimentus sabiedrības interesēs, izmeklēšanu varēja [risināt] kaut kā savādāk, ātrāk izbeigt, " norādīja Vējonis, uzsverot, ka process ir noslēdzies.

Viņš gan atzina, ka šajā gadījumā viņam bažas radījis jautājums par personas datu aizsardzību.

Svarīgākais