Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Valdības izbraukuma sēde Liepājā izmaksājusi virs 3000 eiro

© F64

Valdības šīsdienas izbraukuma sēdes rīkošana Liepājā izmaksājusi vairāk nekā 3000 eiro, šodien vēsta raidījums "LNT ziņas".

Papildu izmaksas aptuveni 2500 eiro apmērā radījusi skaņu aprīkojuma un video tehnikas īre, lai nodrošinātu tiešraidi un sēdes ierakstu video arhīvam, bet gandrīz 900 eiro samaksāts par telpu un cita aprīkojuma īri.

Šajās izmaksās nav iekļauti tēriņi degvielai, ko sedz katra ministrija. Taču, kā skaidro Valsts kancelejā, ministriem būtu bijis jādodas uz Liepāju jebkurā gadījumā, jo Liepājā šodien notiek Ministru kabineta balvas pasniegšanas ceremonija, kas aizvadītajos gados tikusi rīkota reģionos.

Savulaik, 2007.gada sākumā, uz valdības sēdi Valmierā pulcējās ministri Aigara Kalvīša vadībā, un vidzemnieku interese par sēdi bija tik liela, ka pietrūka sēdvietu. Ministri ar darba kārtības izskatīšanu tika galā nepilnās divās stundās, un premjers ar sēdi bija apmierināts. Kalvītis bija iecerējis rīkot šādas sēdes arī turpmāk, taču ne viņš, ne visi nākamie premjeri valdības izbraukuma sēdes kādā no reģioniem līdz šim tā arī nebija rīkojuši.

Bijusī premjerministre Laimdota Straujuma (V) uzskata, ka izbraukuma sēdes ir lietderīgas vien tad, ja tās nav formālas. "Te ir jāskatās, ko izskata un vai tās nav formālas. Formāla - tur nav jēgas, bet, ja izskata pēc būtības jautājumus, iespējams, kas saistās ar reģiona attīstību, tad tas ir, manuprāt, atbalstāmi," sacīja Straujuma.

Savukārt Edgars Zalāns, kurš bijis pašvaldību lietu ministrs trīs valdībās, jēgu doties ārpus valdības ēkas nesaskata. Izbraukuma sēdes, viņaprāt, nav nekas vairāk kā ministru ekskursija.

"Īpaši jēdzīgi tas nav. Mūsdienās, kad katram internets ir kabatā ar telefonu un katrs var iepazīties ar valdības sēdi, ar tās darba kārtību un skatīties internetā, šādam izbraukumam racionāla izskaidrojuma nav. Ja ministri grib aizbraukt ekskursijā uz Liepāju un it kā tuvāk iepazīties ar tās problēmām, droši vien, ka tā arī jāsaka. Saukt to par valdības sēdi - tas ir nedaudz jocīgi," vērtē Zalāns.

Tikmēr politologs Ivars Ījabs uzskata, ka valdībai ir jāizmanto iespēja sēdes rīkot ārpus galvaspilsētas, kā arī nebūtu pareizi aprobežoties tikai ar Liepājas apmeklēšanu, kur pie varas ir premjera pārstāvētā partija.

"Pati iespēja aizbraukt kaut kur valdībai parunāties ar cilvēkiem un kaut kādā ziņā arī demonstrēt valdības darbu, iepazīties ar vietējo situāciju ir noteikti jāizmanto. Protams, ir jautājums par paritāti. Vai tagad ir plānots tādā veidā apbraukāt visas šāda līmeņa pilsētas? Citādi kāds varētu uzdot jautājumu, vai gadījumā tas nav iecerēts tā, ka tiek braukts uz Liepāju gluži vienkārši tādēļ, ka Ministru prezidents, kā zināms, ir ievēlēts no Liepājas partijas," rezumēja Ījabs.