Par deputātu kvotām remontē ēkas un veido muzeju

© f64

Pērn tā sauktās deputātu kvotas lielākoties tika sadalītas dažādu ēku remontiem vai būvniecībai: Rikavas Romas katoļu baznīcas jumta nomaiņai, Rīgas Svētās Terēzes dievnama remontiem, Dailes teātra centrālo durvju iegādei, Likteņdārza daudzfunkcionālās sabiedriskās ēkas būvniecībai, Rudbāržu muižas renovācijai un Preiļu novada Sporta muzeja izveidei. «Nauda saņemta un iztērēta paredzētajam mērķim,» apliecināja visi šo vietu apsaimniekotāji.

Dievnamam jumts ir nomainīts un kalpo labi, Neatkarīgajai teica Rikavas Dieva apredzības Romas katoļu baznīcas draudzes prāvests Rinalds Stankēvičs. Jumts tiešām bijis tik bēdīgā stāvoklī, ka ar pielāpīšanu nekas nav līdzēts, to vajadzēja uzlikt jaunu un - steidzami. Taču tam bija nepieciešama gluži apaļa summa - 25 000 eiro, bet baznīcai tādas naudas nebija. Tāpēc mēģinājuši uzrunāt deputātus, šajā reizē tas bijis Dzintars Zaķis, kurš gan pat neesot no Rēzeknes puses, taču uzklausījis biedrības Mariāņu palīgu apvienība lūgumu un solījies palīdzēt. Nu esot prieks, ka dievnamam vairs nekaitēs nokrišņi un tas būs drošs patvērums ne tikai šai paaudzei, bet arī nākamajām.

Arī Rīgas Svētās Terēzes Romas katoļu draudzes baznīcai steidzami bija nepieciešama palīdzība. Vajadzību jau esot daudz, tomēr nācās koncentrēties uz ko vienu, norādīja draudzes prāvests Modris Lācis. Apstājušies pie Rīgas Katoļu ģimnāzijas vecā korpusa (tas ir Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā) logiem, jo tie nebija remontēti kopš padomju laikiem un no tiem audzēkņiem pūtuši auksti vēji. Pateicoties deputātu kvotām, par 21 570 eiro nomainīti 12 lieli logi. Būtu jau jādomā par jumta siltināšanu, taču tam būtu jārod lielāka summa, jo jumta konstrukcijas ir sarežģītas.

Dailes teātra sabiedrisko attiecību darbiniece Liene Jakovļeva uz jautājumu - vai teātra ēkai jaunās durvis, kam tika piešķirti 11 580 eiro, ir vietā, īsi attrauca, ka par to varot pārliecināties jebkurš, kas ienāk šajā namā. Jaunā sezona atklāta ar jaunām durvīm!

Savukārt 110 000 eiro nonākuši biedrības Kokneses fonds rīcībā - Likteņdārza daudzfunkcionālās sabiedriskās ēkas pirmā posma celtniecībai (visu objektu plānots pabeigt 2018. gadā). Fonda valdes priekšsēdētāja Valda Auziņa uzsvēra, ka novembrī sākta šīs ēkas un Lielā kalna būvniecība. Jaunajā būvē būs divas konferenču zāles, kafejnīca un restorāns. Sabiedriskā ēka tiks veidota kā kalns jeb tilta sākums, tās jumts kalpos kā pastaigu vieta un skatu laukums. Ēkas būvniecībai 60 000 eiro ziedojis arī Vācijā dzīvojošais latvietis Gaidis Graudiņš.

Arī Skrundas novada Rudbāržu muižas (tās telpās darbojas skola) renovācijai atvēlēta glīta summa - 149 374 eiro. Par šo naudu gan varējuši atjaunot tikai zāli, kura bijusi pavisam skumjā izskatā, sacīja Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece, piebilstot, ka tieši skolas direktors bijis tas, kas ļoti aktīvi meklējis veidus, kā atjaunot muižu. Skola esot nosaukta Oskara Kalpaka vārdā, jo Pirmā pasaules kara laikā te atradās viņa vadītais bataljons, bet zāle nodēvēta Varoņu vārdā, tāpēc centušies, lai jau šogad uz valsts svētkiem zāle būtu pabeigta. Nu esot gandarījums, ka tas ir izdevies.

Vismazākā summa - 7000 eiro - tika piešķirti Preiļu novada biedrībai Latgales novada sporta padome - sporta pasākumiem un Sporta muzeja izveidei. Biedrības pārstāvis Imants Babris apstiprināja, ka nauda izlietota mērķim. Viņš esot priecīgs, ka varot īstenot savu sapni radīt Futbola muzeju un uz Latvijas simtgadi to atvērt. Nu jau pusceļš līdz tam esot noiets. Materiālus, kas līdz šim glabājušies vienā sporta skolas telpā, paredzēts izvietot trijās vietās: gan sporta skolā, gan stadionā, gan tribīņu būvē, kur ir viena neizmantota plaša telpa.