Brīvības pieminekļa statujas atveido porcelānā

© facebook.com/ Kolekcionārs

17.novembrī plkst.18:00 porcelāna dizainere, māksliniece Diāna Boitmane un dizaineris Rihards Funts aicina apmeklēt Brīvības pieminekļa obeliska statujas porcelāna figūras atklāšanas pasākumu, kas norisināsies mākslas kafejnīcā "Kolekcionārs" Blaumaņa ielā 7, Rīgā.

Brīvības pieminekļa statujas atveidu porcelānā māksliniece Diāna Boitmane radījusi kā veltījumu Latvijas Republikas proklamēšanas simtgadei. Katra figūra ir roku darbs, kas izgatavots no augstvērtīgā franču porcelāna Mont Blanc. Māksliniece atzīst, ka Brīvības pieminekļa obeliska statujas figūras izveidē apvienotas keramikas dizaina, grafikas un scenogrāfijas studiju laikā gūtās zināšanas un pieredze. Porcelāna figūras izveide ir tehnoloģiski sarežģīts un laikietlpīgs process - figūras izstrāde prasījusi gandrīz divus gadus.

Izcilā tēlnieka Kārļa Zāles izlolotais Brīvības piemineklis Latvijas galvaspilsētā Rīgā atklāts 1935.gada 18.novembrī. Piemineklis, kas apliecina latviešu tautas spēku, tradīcijas, valodu un vienotību kļuvis par Latvijas simbolu. Ar dziļām vēstures saknēm zemē un trim zvaigznēm debesīs, kas simbolizē vēsturiskos Latvijas novadus - Kurzemi, Vidzemi un Latgali.

Dizaineris Rihards Funts un mākslinieks Jānis Straupe radījuši figūras ietvaru liepas kokā, kas izsenis simbolizē sievišķību, maigumu un sievišķās enerģijas spēku. Māksliniece Diāna Boitmane uzsver, ka jau vairākus gadus atpakaļ bijusi vīzija, ka ir jāizgatavo Brīvības pieminekļa figūra porcelānā, kas būtu kā ekskluzīvs, reprezentatīvs Latvijas valsts suvenīrs.