AT Satversmes tiesas tiesneša amatam virzīs Jāni Neimani

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Augstākās tiesas (AT) plēnums pirmdien izlēma kā Satversmes tiesas (ST) tiesneša amata kandidātu virzīt Administratīvo lietu departamenta tiesnesi Jāni Neimani.

Par viņa kandidatūru nobalsoja 17 klātesošie, kas arī bija nepieciešamais balsu skaits. Par viņa iecelšanu ST tiesneša amatā būs jālemj Saeimai.

Otra kandidāte bija Neimaņa kolēģe, arī Administratīvo lietu departamenta tiesnese Rudīte Vīduša. Par viņu nobalsoja 14 AT tiesneši.

Kopumā plēnumā piedalījās 33 tiesneši, un kvorums bija nodrošināts.

Neimanis īsumā pauda, ka viņa saskarsme ar ST līdz šim bijusi tikai rakstveida pieteikumos un referējot tās konferencēs. Viena no kolēģiem Neimanim jautāja, vai ievēlēšanas gadījumā viņš turpinās kritizēt vēl vairāk AT nolēmumu, nekā viņš to dara patlaban.

Savukārt Vīduša izteicās, ka būtu labi, ja ST nonāktu kāds administratīvo lietu tiesnesis. Pēc viņas domām, runa ir par divu augstu tiesu instanču un ST savstarpējo respektu. Tāpat viņa komentēja, ka profesionālā sagatavotība abiem kandidātiem ir laba.

"Balsojiet par to, uz kuru jūs paļaujaties un kurš skatīs jūsu pašu rakstītos iesniegumus," sacīja Vīduša.

Veronika Krūmiņa aicināja balsot par Vīdušu, savukārt vēl kāds klātesošais tiesnesis teica, ka šis ir tas brīdis, kad gribētos balsot par abiem kandidātiem, tomēr aicināja balsot par Neimani.

Kā ziņots, nākamā gada sākumā beigsies pilnvaras ST tiesnesim Uldim Ķinim, tāpēc tiesnešiem līdz novembra sākumam bija jāpiesaka sava kandidatūra šim amatam.

ST ir septiņi tiesneši, kurus amatā apstiprina Saeima. Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc AT plēnuma priekšlikuma.