Lielupē sākas plūdi, Daugava gatavojas

© Daiga Kalniņa

Latvijas upēs brīvdienās sākusies strauja ūdens līmeņa celšanās – šobrīd lielākos pārsteigumus var sarūpēt Lielupe un Venta. Lielupe jau atšķīrusi no sauszemes vairākas saimniecības pie Sidrabenes.

Veideļu māju saimniece Anita Sproģe Zemgales Ziņu portālam stāsta: "Vakar vēl varējām iebraukt mājās, bet no pirmdienas rīta dzīvojam uz salas." Applūdušas ēkas esot arī Glūdas un Zaļenieku pagastos. Slēgts abu pagastu centrus savienojošais autoceļš. Vairākās vietās nelietojami ir arī mazie pagastu ceļi. Tomēr situācija neesot ārkārtēja.

Plūdu dēļ evakuējas

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jelgavas daļas vadītājs Andris Staļģevics vakar pēcpusdienā apbraukāja plūdu skartās saimniecības – palīdzība bijusi nepieciešama tikai vienā. Glābēji atgādāja dzeramo ūdeni, jo saimnieki to nebija sarūpējuši. "Visas mājas pagaidām ir sausas, applūdušas vien pļavas un lauki," Neatkarīgajai situāciju apskaidroja A. Staļģevics. Taču jau pēc stundas kļuva zināms, ka divas ģimenes plūdu dēļ evakuējas. Viena evakuēta Platones pagastā kopā ar mājlopiem, bet Svētes pagastā ģimene no savām mājām devusies pie radiniekiem Jelgavā. Pilsētai šobrīd nekas nedraud.

Pie Staļģenes Lielupes līmenis diennakts laikā bija cēlies par 2,5 metriem, taču, sakustoties ledus sastrēgumam un mitējoties pūst vējam no jūras, kāpums mazinājās. Savukārt mazās upītes, kas ietek Lielupē, – Platone, Sesava, Svitene – šobrīd visas izkāpušas no krastiem. Taču, ja Lielupei atvērsies ceļš, pāris dienās plūdu draudi būs pārdzīvoti.

Problēmu mazāk

Ventā problēmu ir mazāk. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs informē, ka vietām ūdens celšanās intensitāte pārsniedz trīs metrus diennaktī. Tikmēr lejtecē bļitkotāji vēl satupuši ūdens lāmās, jo ledus zem tām joprojām pusmetra biezumā. Lietuviešu iecienīto nodarbi Ventspilī svētdien patraucēja vien lietus, zināmu artavu dodot arī ūdens līmeņa paaugstināšanā. Pagaidām lielie palu ūdeņi un ledus iešana Ventas lejtecē vēl tikai priekšā. Tikmēr Kuldīgas apkaimē ledus Ventā jau izgājis, un pilsētai, kā jau tika prognozēts, nekas nedraud. Ūdens līmenis gan turpina celties, taču te krasti ir pietiekami augsti. VUGD Kuldīgas nodaļas vadītājs Dzintars Pakalns stāsta, ka problēmas varētu rasties līkumos, kur uzkrājas vižņi, – starp Skrundu un Kuldīgu. Vienā vietā vakar ūdens pat bīstami pietuvojies šosejai. Atlikuši vien kādi pieci metri. Tomēr kopumā situācija nav draudīga.

Arī dabas vērotājs, skrundenieks Ints Folkmanis vakar pēc kārtējās fotoapgaitas veikšanas secināja: "Venta ir laba meitene. Lielās briesmas jau ir garām." Šobrīd viss atkarīgs no tā, cik daudz ūdens spēj uzņemt Ventas šķērsgriezums. Sniegs, kā mežos vēl ir atliku likām, turpina kust. Taču tā pienesumu upes kopējā tecējumā bremzē nelielie mīnusi naktīs.

Lejtecē – tuvāk Ventspilij ūdens kāpums ir lēnāks. Pie Piltenes – vien 20 centimetri diennaktī. Ventspils glābēju priekšnieks Andris Šulcs teic, ka arī zeme jau atlaidusies un spēj uzsūkt kūstošo sniegūdeni, tādējādi mazinot pieteci Ventai. Vietējie spriež, ka pali nebūs sāpīgi un, iespējams, pat neskars vienīgo apdraudēto māju palieņu zonā.

Daugava nogaida

Pagaidām šķietami vismierīgāk uzvedas Latvijas lielākā upe Daugava. Meteorologi prognozē turpmāku ūdens līmeņa palielināšanos, un ledus iešana varētu sākties trešdien vai ceturtdien.

Jēkabpils novada domes Civilās aizsardzības speciālists Edgars Līcis Neatkarīgajai stāsta, ka pirmā ledus kustība Daugavā varētu sāksies tikai nedēļas beigās, bet, temperatūrai periodiski pazeminoties, tas varētu notikt vēl vēlāk. E. Līcis norāda, ka Daugava pašlaik ir mierīga un ūdens līmenis tajā kāpj samērā lēni. Piektdien tas atradās 3 metru atzīmē, bet pirmdien bija sasniedzis tikai 3,60 metrus, nesasniedzot pat 4,60 metru līmeni, kāds bija rudenī, Daugavai aizsalstot. Jāatzīmē, ka kritiskā līmeņa atzīme Daugavā pie Jēkabpils ir 6,30 metri. Jēkabpilī pirmdien nelieli plūdi bija vērojami Kraujas, Varoņu un Gravas ielās pie Donaviņas upītes, uz Jēkabpils apvedceļa un Pļaviņu ielā.

Satrauc Dubna

Satraucoša situācija izveidojusies Daugavas pietekā Dubnā, kas šobrīd plūdu riskam pakļauj vairāk nekā 30 dzīvojamās mājas Līvānu pilsētas Ubaglīča rajonā. Ledus iešana augštecē vēl tikai gaidāma, savukārt lejtecē ir izveidojies sastrēgums, kas rada reālus draudus pilsētas iedzīvotāju īpašumiem. Vakar Līvānu novada pašvaldībā tika sasaukta ārkārtas situāciju komisija. Civilās aizsardzības speciālists Andris Kundziņš informē, ka ir applūduši Krasta ielai piegulošie īpašumi – upes krastā esošās pirtis, saimniecības ēkas. Otrā Dubnas krastā draud applūst Līču iela. Applūduši vairāki pagrabi, iedzīvotājiem nācies no ūdens glābt arī mājlopus.

Kā ziņo aģentūra LETA, ja palu straumes neizskalos aizsprostu un nesalauzīs biezo ledu starp tiltiem līdz brīdim, kad sāksies ledus iešana augštecē, iespējams, ledu nāksies spridzināt. Pirms tam drošības apsvērumu dēļ būs jāevakuē pilsētas iedzīvotāji. Lai panāktu intensīvāku biezās ledus segas kušanu, ir sākta kūdras kaisīšana uz ledus Mežrozītes HES uzpludinājuma teritorijā.

Svarīgākais