Deputāti nosaka imunitāti NATO štāba augstākajam personālam

© F64

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma NATO virspavēlniecības štāba nolīgumu, cita starpā nosakot imunitāti arī pret tiesu jurisdikciju NATO jeb Sabiedroto spēku štāba augstākā ranga personālam.

Izmaiņas akceptētas, pieņemot likumu "Par Latvijas Republikas, Ziemeļatlantijas līguma organizācijas Sabiedroto spēku Augstākās virspavēlniecības Eiropā un Sabiedroto spēku Augstākās virspavēlniecības Transformācijas komandiera štāba nolīgumu, ar kuru papildina Parīzes protokolu".

Nolīgums aptver ļoti plašu jautājumu loku un cita starpā nosaka Sabiedroto spēku štābu izveides un izvietošanas nosacījumus, to telpu neaizskaramības principus, imunitātes nosacījumus un apjomu gan štābiem un to pielīdzināmām struktūrvienībām, gan to militārajam un civilajam starptautiskajam personālam. Piemēram, noteikta imunitāte pret Latvijas tiesu un administratīvo iestāžu jurisdikciju, apcietināšanu vai aizturēšanu Sabiedroto spēka štāba un to pielīdzināmo struktūrvienību augstākā ranga personālam, tāpat tiks garantēta šāda personāla personisko un oficiālo dokumentu neaizskaramība.

Sabiedroto spēku štābam būs jāsadarbojas ar vietējām varas iestādēm, lai sekmētu atbilstību normatīvajiem aktiem un nepieļautu pārmērīgu slogu, ko rada piešķirtā imunitāte un privilēģijas. Tas nozīmē, ka imunitātes statuss tiks piešķirts nevis to personu labumam, kas to saņem, bet lai dotu šīm personām iespēju pildīt savas funkcijas NATO līguma īstenošanai.

Imunitāti varēs atsaukt NATO Spēku virspavēlnieks Eiropā vai Sabiedroto spēku virspavēlnieks transformācijas jautājumos pēc Latvijas pieprasījuma, ja imunitāte varētu kavēt tiesiskā procesa parasto gaitu, un ar nosacījumu, ka šis atsaukums netraucē pildīt virspavēlnieku dotās pavēles.

Parīzes protokola papildu nolīgums cita starpā paredz arī citus atvieglojumus Sabiedroto spēku štābu un to pielīdzināmo struktūrvienību personālam un to apgādājamajiem. Piemēram, noteikti ieceļošanas un uzturēšanās atbrīvojumi Latvijā, atbrīvojumi darba atļauju kārtošanai, atbrīvojumi no nodokļiem un nodevām, personisko mehānisko transportlīdzekļu ievešanai un citām darbībām.

Tas ietver arī regulējumu par Sabiedroto spēku štāba personāla sadalījumu un skaitu, paredzot iespēju arī personāla skaita Sabiedroto spēku štābā palielināšanai. Parīzes protokola papildu nolīgums Sabiedroto spēku štābam paredz pienākumu informēt Latviju par personāla skaita palielināšanu 10% robežās, savukārt personāla skaita palielināšana virs 10% būs iespējama pie nosacījuma, ka tam piekritusi Latvija.

Svarīgākais