Bērnu slimnīca: jaunām telpām seko būtiski uzlabojumi

MAZAJIEM PACIENTIEM. Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas telpu plānošanā ieguldīts liels darbs, lai bērniem un viņu vecākiem telpas būtu ērti lietojamas, funkcionālas, patīkamas un medicīniski augstvērtīgi aprīkotas. Lai bērniem būtu iespēja atpūsties no slimnīcas vides, izveidota īpaša rotaļu istaba © Bērnu slimnīcas fonds

Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas mazie pacienti uzsākuši ārstēšanos jaunajās nodaļas telpās, kuras pašlaik ir aprīkotas ar visu nepieciešamo, lai nodrošinātu bērniem profesionālu ārstniecību un atbilstošu vidi.

«Lielākais projekts Bērnu slimnīcas fonda 15 gadu pastāvēšanas laikā ir veiksmīgi noslēdzies,» Neatkarīgajai saka Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

«Jaunās telpas spēj nodrošināt daudz labāku un veiksmīgāku ārstniecības procesu, taču vienlaikus apzināmies, ka telpas vēl neatrisina visas problēmas, ar kurām sastopas pacienti un viņu vecāki ārstniecības laikā, tāpēc esam uzsākuši atbalstīt vairākus pasākumus, lai nodrošinātu maksimāli veiksmīgu ārstniecības rezultātu,» stāsta L. Dambiņa. Viens no šādiem jauninājumiem ir «otrais profesionālais viedoklis», proti, iespēja saņemt neatkarīga ārvalstu speciālista konsultāciju par bērna veselības stāvokli un piemērojamo terapiju. Onkoloģiskas slimības ir saistītas ar augstiem riskiem, tāpēc svarīgi, lai sarežģītos gadījumos, kad bērnam ir reti sastopama diagnoze, bērna vecākiem un arī mūsu speciālistiem ir iespēja konsultēties ar ārvalstu kolēģiem, lai nodrošinātu bērnam labāko ārstniecību. «Paralēli medicīniska rakstura palīdzībai turpinām rūpēties arī par psiholoģiska atbalsta uzlabošanu gan bērnam un vecākiem, gan arī personālam, jo ārstēšanās periods ir gan psiholoģiski, gan fiziski ļoti grūts un ilgstošs,» uzsver Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Labdarības akcija onkoloģisko pacientu atbalstam tika uzsākta 2012. gada nogalē un noslēdzās 2014. gadā. Akcijas laikā piesaistīti vairāk nekā miljons eiro. Finansējums bija paredzēts Hematoonkoloģijas nodaļas stacionāra telpām ēkas pirmajā stāvā, taču projekta realizācijas gaitā Bērnu slimnīcai izdevās piesaistīt papildu finansējumu, lai vienlaikus varētu rekonstruēt arī ēkas otrā stāva telpas dienas stacionāra pacientiem. Bērnu slimnīcas fonds arī ir apkopojis informāciju par 15 darbības gados ziedojumos saņemtajiem un dažādos projektos Hematoonkoloģijas nodaļai piesaistītajiem līdzekļiem un to izlietojumu. Kopumā nodaļai piesaistīti 1 276 282 eiro, no tiem 864 650 eiro izlietoti slimnīcas vides uzlabošanai, bet par 280 932 eiro segtas izmeklējumu, analīžu izmaksas ārzemēs un ārstniecības izdevumi bērniem ārpus Latvijas, ja ārstēšanos nevar veikt Latvijā, kā arī apmaksāti medikamenti, ja šīs zāles netiek apmaksātas no valsts budžeta.

«Esam izstrādājuši arī onkoloģijas nodaļas atbalsta programmu, kas nupat sākusi darboties. Viens no virzieniem ir uzlabot rehabilitācijas iespējas un uzsākt veselības stāvokļa apsekošanu izārstētiem pacientiem, uzsākot nozīmīgu datu uzkrāšanu. Iecerēts ir arī izveidot īpašu rotaļu laukumu onkoloģijas nodaļas pacientiem,» stāsta L. Dambiņa.

Katru gadu Latvijā vidēji 40 līdz 50 bērniem tiek diagnosticēta hematoonkoloģiska slimība. Ārstēšanās bieži vien ir nepieciešama atkārtoti, līdz ar to gadā ir aptuveni 900 pacientu ārstēšanas epizodes. Mazajiem pacientiem slimnīcā jāpavada vismaz viens divi mēneši, taču slimnīcā pavadītais laiks var ilgt arī pusgadu un vairāk.



Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais