Ārlietu ministrija informēs par jauno Eiropas Vīzu kodeksu

Ārlietu ministrija 31.martā preses konferencē informēs par jaunievedumiem Šengenas vīzu saņemšanā, stājoties spēkā jaunajam Eiropas Vīzu kodeksam.

Pasākumā piedalīsies Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta un Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvji.

5.aprīlī stājas spēkā Eiropas Vīzu kodekss, kurš turpmāk būs vienīgais normatīvais dokuments, kas regulēs īstermiņa vīzu (uzturēšanās līdz 90 dienām pusgada laikā) izsniegšanu visās Šengenas līguma dalībvalstīs.

Eiropas Vīzu kodekss ievieš jaunas vīzu anketas, nosaka, ka vīzas derīguma termiņš vienmēr būs vismaz par 15 dienām garāks nekā atļautais uzturēšanās laiks, nosaka, ka vīzu varēs izsniegt tikai pasē, kuras derīguma termiņš nav ilgāks par 10 gadiem, kā arī vairākas citas nianses, kuru ievērošana būtu svarīga, lai neapgrūtinātu vīzu saņēmējus un arī turpmāk tiem nodrošinātu iespējami raitu un ērtu servisu.

Ievērojot jaunievedumu raksturu, Ārlietu ministrijai svarīgs ir partneru – tūrisma un apdrošināšanas kompāniju atbalsts un sadarbība. Latvijas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības ārvalstīs jau tagad aktīvi strādā, lai par izmaiņām vīzu saņemšanā informētu savus tiešos sadarbības partnerus savās rezidences valstīs.

Latvijā

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņojums par sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu ir nozīmīgs un svarīgs solis Latvijai, kas palīdzēs piesaistīt jaunas investīcijas, aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.