Sniegs un sals satiksmi nebremzē

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Valsts a/s Latvijas Valsts ceļi (LVC) uzturētā tiešsaistes datu bāze liecina, automobiļi pa valsts galvenajiem autoceļiem kustas ar vidējo ātrumu 90–100 km/h.

Ziemas sezona uz Latvijas ceļiem pa īstam sākās pagājušo svētdien, 6. novembrī, ar sniegputeni praktiski visā valsts teritorijā. Valsts a/s Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU) ķērās pie sniega šķūrēšanas, kas līdz plkst. 6.30 pirmdienas rītā uz valsts galvenajiem autoceļiem tika veikta vidēji 3-4 reizes vienā un tajā pašā vietā. Rezultātā nedēļa sākās ar iespēju braukt pa šiem ceļiem ar vidējo ātrumu 87,9 km/h, kas pirmdien ap pusdienas laiku pārsniedza 90 km/h robežu un kopš tā laika nav sarucis.

Piemēram, vakar ap pusdienas laiku automašīnas pa Tallinas šoseju braukušas ar ātrumu 89,1 km/h, bet pa visiem citiem galvenajiem ceļiem ar ātrumu virs 90 km/h un pa šoseju Tīnūži-Koknese ar ātrumu 101,1 km/h. To apliecina LVC laika un satiksmes datu staciju automātiski veiktie mērījumi, kas nenozīmē autovadītāju sodīšanu par to, ka ātrums ir lielāks par atļautajiem 90 km/h. LVC rūpējas tikai par to, lai autovadītāji varētu uzzināt, cik ilgu laiku viņiem reāli prasīs ceļš pa viņiem vajadzīgo maršrutu. Šī informācija pieejama bez maksas vai autorizācijas uzņēmuma mājaslapā www.lvceli.lv (attēlā), kā arī aplikācijā Waze. LVC arī atgādina autovadītājiem par iespēju informēt par visiem apgrūtinājumiem uz valsts ceļiem, tajā skaitā par apledojumu, zvanot pa diennakts bezmaksas telefonu 80005555, kā arī LVC kontos Twitter un FB.