Atklāta rekonstruētā Turaidas baznīca

Pirms 260 gadiem būvētā Turaidas baznīca kopš aizvadītās sestdienas pēc rekonstrukcijas ver durvis apmeklētājiem. Dievnams ir viens no četriem vienlaikus renovētajiem un restaurētajiem kultūrvidi raksturojošajiem objektiem Turaidā.

Baznīcai nomainīts jumts, atjaunoti guļbaļķi, pirmatnējā, vēsturiskā tonī nokrāsota fasāde, restaurēti grīdas segums, kancele un altāris, kā arī baznīcas tornītis. Celtne kļuvusi daudz mājīgāka.

"Turaidas baznīcas arhitektoniskā izpēte, restaurācijas projekta izstrāde, restaurācijas gaitā izmantotās metodes un iegūtā prasme koka celtņu saglabāšanā, interjera saglabāšanas koncepcijas izstrāde, baznīcas un draudzes vēstures izpēte vērtējamas kā būtisks ieguldījums vēstures, kultūras, tautas celtniecības arhitektūras un Latvijas garīgās dzīves izpratnē," uzskata Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne.

Vērienīgos darbus par apmēram vienu miljonu latu populārākajā Latvijas tūrisma objektā sāka veikt 2007. gada nogalē. To iemesls atbilstoši īpašai programmai Mantojums 2018 līdz valsts simtgadei sakārtot kultūras pieminekļus un uzlabot to infrastruktūru.

"Gandarī tas, ka Turaidas muzejrezervātā pašlaik var novērtēt Kultūras ministrijas, a/s Valsts nekustamie īpašumi un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas kopīgi izstrādātās un īstenotās programmas Mantojums 2018 darba rezultātus. Pagājušajā gadā, atklājot ekspozīciju Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē, tika pabeigta rekonstrukcija Turaidas muižas dārznieka mājā, savukārt šajā tūrisma sezonā muzeja apmeklētāji varēs izmantot modernu ieejas mezglu un jauno apmeklētāju centru, kā arī novērtēt restaurēto Turaidas baznīcu," uzsver kultūras ministrs Ints Dālderis.

Svarīgākais