KNAB pārbaudītie Inčukalna domes projekti izdevušies veiksmīgi

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko (LZP) uzskata, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārbaudītie domes projekti ir izdevušies ļoti veiksmīgi, ievērojot visas likuma un būvniecības normas.

Inčukalna novada dome aģentūru LETA informēja, ka 1.novembrī KNAB no domes izņēma pārbaudei trīs iepirkumu procedūru - bērnudārza "Minka" piebūves 1. un 2.kārtas un "Atpūtas ielas Inčukalnā un ceļa uz katlumāju Gaujā, skeitparka Gaujā, asfalta seguma atjaunošanas" - dokumentus.

Pretēji atsevišķu plašsaziņas līdzekļu apgalvojumam, domes priekšsēdētājs procedūras laikā bija kopā ar KNAB pārstāvjiem, nevis pameta telpas, mēģinot izbēgt no notiekošā.

Nalivaiko ir uzklausījis domes izpilddirektoru Oskaru Kalniņu un skaidro, ka pirmsskolas izglītības iestādes "Minka" ēdināšanas korpusa izbūves līguma pagarināšana tika apstiprināta, pamatojoties uz pagājušā gada nogalē saņemto vēstuli no darba veicējiem. Vēstulē lūgts pagarināt būvdarbu termiņu, pamatojoties uz to, ka piebūves betonēšanas darbus optimāli var izpildīt tikai tad, kad gaisa temperatūra ir virs nulles, līdz ar to laikapstākļi aizkavēja būvdarbu izpildi saskaņā ar sākotnējo grafiku.

Pagarinājuma termiņš saistībā ar laikapstākļiem ir uzskatāms par nepārvaramas varas apstākļiem. Ja dome nebūtu ņēmusi vērā šo darba veicēju lūgumu, tad netiktu ievērotas betona cietēšanas prasības atbilstoši laikapstākļiem un piebūves darbi tiktu veikti nekvalitatīvi un nedroši.

Attiecībā par Atpūtas ielas asfaltēšanas darbiem dome norāda, ka, kā sākotnēji bija paredzēts projektā, tika noasfaltēta Atpūtas iela Inčukalnā 3149 kvadrātmetru platībā, kā arī Atpūtas ielai tika noasfaltēti piebraucamie celiņi pie iedzīvotāju īpašumiem. Projekta rezultātā ietaupīti 1686 eiro. Ietaupītā summa tiks novirzīta nākamajiem plānotajiem ceļu uzlabošanas un uzturēšanas darbiem Inčukalna novadā.

Nalivaiko radušos situāciju vērtē kā opozīcijas deputātu apzinātu domes darba kavēšanu, kas novērojama jau vairākkārtīgi. "Tādējādi tiek kavēts ne tikai domes darbs un novada kopējā izaugsme, bet tiek tērēts darbinieku administratīvais resurss, novēršot viņus no galvenajiem darba pienākumiem. Opozīcijas deputātu pārstāvis Liepiņš ir Iepirkumu komisijas loceklis un balsoja par iepirkumu procedūru apstiprināšanu un rezultātiem. Tāpat opozīcijas deputāti objektu izbūves laikā vienmēr var sekot līdzi visiem notiekošajiem darbiem un vērtēt darba gaitu vai sniegt priekšlikumus uzreiz, nevis tad, kad darbi ir pabeigti, piesaistīt trešās personas un kavēt tālākos plānotos darbus novadā," uzskata Nalivaiko.

"Uzskatu, ka ielas asfaltēšana, ko iedzīvotāji gaidīja jau vismaz desmit gadus, un bērnudārza ēdamzāles piebūve ir pietiekoši nozīmīgi objekti novada iedzīvotāju ērtībai un labsajūtai, novada sakārtošanai, un abi šie projekti ir izdevušies ļoti veiksmīgi, ievērojot visas likuma un būvniecības normas. Aicinu iedzīvotājus būt saprotošiem, analizēt radušos situāciju pēc faktiem, nevis emocijām, kuras opozīcijas deputāti turpina izplatīt sociālajos tīklos, un neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus," uzsver priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka KNAB sācis kriminālprocesu pret Inčukalna novada domes amatpersonām par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

KNAB rīcībā esošie materiāli liecina, ka amatpersonas, veicot uzraudzības un kontroles funkcijas būvniecības projektu īstenošanā, iespējams, veica dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kā rezultātā pašvaldībai nodarīts būtisks kaitējums.

Kriminālprocesā veikta virkne procesuālo darbību, taču izmeklēšanas interesēs šobrīd plašāka informācija netiek sniegta.

Inčukalna novada pašvaldības izpilddirektors Oskars Kalniņš aģentūrai LETA iepriekš teica, ka nav informēts par KNAB veiktās kratīšanas rezultātiem. Viņam par KNAB izmeklēšanu nekas neesot zināms, tostarp tas, vai viņš oficiāli ir aizdomās turētā statusā.