Sākta pārbaude saistībā ar e-veselības informācijas sistēmu ieviešanu

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Veselības ministrija (VM) sākusi dienesta pārbaudi Nacionālajā veselības dienestā saistībā ar e-veselības informācijas sistēmu ieviešanu un plānoto e-pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu.

Dienesta pārbaudē paredzēts izvērtēt amatpersonu rīcību saistībā ar e-darbnespējas lapu un e-receptes ieviešanu, uzsākto e-veselības informācijas sistēmu ieviešanu un plānoto e-pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu pilnā apjomā.

Tāpat plānots izvērtēt amatpersonu rīcību par veiktajām aktivitātēm projekta "E-veselības integrētās informācijas sistēmas attīstība" ieviešanas pārvaldības un uzraudzības nodrošināšanā un konstatēto trūkumu novēršanā.

Jau ziņots, ka veselības ministre Anda Čakša šonedēļ ierosinās dienesta izmeklēšanu, lai izvērtētu, kāpēc e-veselības projekts ir ticis un joprojām tiek vadīts tik sliktā veidā.

Čakša Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka e-veselības projekta īstenošanā ir ļoti daudz neizdarību, tostarp tās vērojamas arī šobrīd. Viņu apbēdina, ka projekta ieviešanas gaitā ir bijis tik daudz sliktu lēmumu.

E-veselības projekts ir bijis ļoti slikti vadīts, sacīja politiķe. Jaunais produkts ir lietojams, bet ir aizmirsts, ka tam ir jābūt savienojamam ar esošajām sistēmām, piebilda ministre.

E-veselības projekta izstrādātājs ir Nacionālais veselības dienests. Gadiem vilktajā projektā ir iztērēti daudzi miljoni eiro, un pašlaik notiek gatavošanās, lai gada izskaņā e-veselības vidē sāktu izrakstīt elektroniskās darbnespējas lapas, bet vēlāk - arī e-receptes, kuras gan ārsti vēl kādu laiku varēs izrakstīt gan elektroniski, gan papīra formātā.

Jaunās e-veselības sistēmas ir saņēmušas ārstu kritiku, kuri uzskata, ka produkts nav īsti gatavs, lai dzīvē sāktu tā ieviešanu.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.