LDDK: OIK problēma ir milzīga

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente (OIK) jau patlaban ir milzīga problēma un, atliekot tās maksājumu reformu par gadu, koalīcija parāda nevēlēšanos veikt reformas, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Viņa uzsvēra, ka tas samazinās industrijas uzņēmumiem iespējas investēt un nodrošināt algu pieaugumu. Šāds koalīcijas lēmums kopumā esot bēdīgs solis.

Pēc Meņģelsones teiktā, šī bija pārdomāta un vajadzīga reforma, ņemot vērā, ka OIK Latvijas ražotāju konkurētspēju ietekmē jau šodien, tāpēc tās atlikšana parāda nevēlēšanos īstenot reformas.

LDDK vadītāja pauda, ka patlaban OIK slogs lielajiem ražotājiem ir nesamērīgi liels - tie, kuri attīsta rūpniecību un vairāk ražo, arī lielāko daļu šo izmaksu sedz.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nolūkā atbalstīt energointensīvos uzņēmumus paredz diferencēt galalietotāju OIK maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra, varētu stāties spēkā 2018.gadā, nevis 2017.gadā, kā plānots iepriekš. Šāda vienošanās panākta starp koalīcijas partneriem.