Ātros kredītus vairs nedod mazās summās

© Ekrānšāviņš no avīzes

Stājoties spēkā izmaiņām Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas stingrāk regulē nebanku kreditēšanas nozari, par trešdaļu sarukusi bezmaksas ātro aizdevumu izsniegšana, liecina Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas apkopotā informācija. Nebanku kredītdevēji arī vairs tikpat kā nepiedāvā iespēju aizņemties mazas summas.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri šogad pirmajā pusgadā no jauna izsnieguši 84,5 miljonus eiro īstermiņa un vidēja termiņa patēriņa aizdevumos, kas ir par 13% vairāk nekā 2015. gada pirmajā pusē. Vienlaikus par 34,5% samazinājies bez maksas (bez procentiem) izsniegto aizdevumu apjoms. Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš skaidro, ka to sekmējusi gan uzņēmumu stratēģijas maiņa, stājoties spēkā jaunām likuma normām, gan arī tas, ka pieaugusi iedzīvotāju interese par aizdevumiem ar atmaksas grafiku. Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, šā gada pirmajos sešos mēnešos izsniegts par 55% vairāk šādu aizdevumu. Tāpat viņš atklāja, ka pēc likuma izmaiņu stāšanās spēkā nebanku kredītdevēji vairs tikpat kā nepiedāvā iespēju aizņemties nelielas summas, piemēram, 20 eiro, jo to apkalpošana esot dārga. Šobrīd lielākā daļa noformē aizdevumus, sākot no 50 eiro.

G. Āboltiņš arī skaidro, ka uzlabojusies arī atmaksas disciplīna, jo pērn pirmajos sešos mēnešos bez kavējuma kredītus atdeva 68%, bet šogad - 72%. Pēc asociācija aplēsēm, šogad par 10,3% arī samazinājies kredītu pagarinājumu skaits. Tomēr joprojām diezgan ievērojama daļa savus aizdevumus pagarina. No 2016. gada 1. pusgadā no jauna piešķirtajiem tiešsaistes (distances) patēriņa aizdevumiem tika pagarināti mazliet vairāk nekā 30%, no tiem vairāk nekā 55% pēc pirmās pagarinājuma reizes aizdevumu atmaksāja, Neatkarīgajai uzsver G. Āboltiņš.

«Šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar atbilstošu periodu pirms gada, par 11,5 procentpunktiem palielinājās kredītu atteikumu skaits jauniem klientiem. Kopumā šajā periodā 63,7% gadījumu jauniem klientiem aizdevums tika atteikts. Tas nozīmē, ka spēkā esošais regulējums kopā ar nozares pašregulācijas pasākumiem ir devis pozitīvu efektu klientu maksātspējas vērtēšanā,» vērtē G. Āboltiņš.

Šobrīd arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) apkopo statistiku un gatavo pārskatu par finanšu pakalpojumiem, ieskaitot nebanku kreditēšanas sektoru, Neatkarīgajai apliecināja Patērētāju tiesību aizsardzības centra Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas speciāliste Vineta Ore. Pēc datu publiskošanas varēs spriest, vai arī PTAC saskata uzlabojumus šajā nozarē.

Pati nebanku nozare situāciju pēc likuma izmaiņu ieviešanas vēl tikai vērtē, un, kā atzina G. Āboltiņš, finanšu informācija par šo gadu tiks apkopota 2017. gada pavasarī. Taču viņš pieļāva, ka likuma grozījumi noteikti būs atstājuši arī finansiālu ietekmi uz nozares uzņēmumiem. Šogad gan neviens nebanku sektora uzņēmums nav bankrotējis. Vienlaikus viņš gan neizslēdza iespēju, ka nākamgad kāds no esošajiem nozares uzņēmumiem varētu aiziet no tirgus.



Svarīgākais