Analīzes radīs viltus drošību

© F64

Sabiedrības iniciatīvu platformā manabalss.lv uzsākta parakstu vākšana, lai veiktu grozījumus Ministru kabineta noteikumos, uzliekot par pienākumu visām personām, kuras strādā pirmsskolas izglītības iestādēs, veikt analīzes seksuāli transmisīvo slimību (STS) noteikšanai.

«Diemžēl pašlaik bērni bērnudārzos nav aizsargāti no inficēšanās ar seksuāli transmisīvajām slimībām - STS (HIV/AIDS, sifiliss, B un A vīrushepatīts). Nesen Rīgas bērnudārzā audzinātājai atklāja sifilisu, tāpēc bērniem jānodod asins analīzes, jo viņi bijuši kontaktā ar inficētu personu,» iniciatīvas pieteikumā raksta Elīna Aleksankina. «Pašlaik audzinātājiem un personām, kuri strādā pirmsskolas izglītības iestādēs, ir jāveic vienīgi vispārējā izmeklēšana. Veselības pārbaudē ir iekļauta rentgenoloģiskā izmeklēšana reizi gadā, lai pārliecinātos, ka nav tuberkulozes, kā arī laboratoriskā un bakterioloģiskā izmeklēšana zarnu infekcijas slimību (vēdertīfa, šigelozes un salmonelozes) izraisītāju noteikšanai, bet seksuāli transmisīvo slimību pārbaude nav nepieciešama un obligāta. Tas būtiski palielina inficēšanas risku bērnudārzos.» E. Aleksankina uzskata, ka šī iniciatīva palīdzēs aizsargāt bērnus no inficēšanas ar STS. Viņa piedāvā veikt grozījumus noteikumos, kas liktu par pienākumu personām, kuras tiek nodarbinātas darbā pirmsskolas izglītības iestādēs, veikt STS analīzes, iesniedzot rezultātus darba devējam. STS infekciju analīzēm jābūt iekļautām obligātajā pirmreizējā veselības pārbaudē un obligātajās periodiskajās veselības pārbaudēs.

Veselības ministrijā Neatkarīgajai saka, ka normatīvie akti jau pašlaik nosaka pietiekami detalizētas prasības, lai inficēšanās riskam bērni netiktu pakļauti, ja bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēji ievērotu prasības. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norāda, ka periodiskās pārbaudes nevarēs identificēt svaigi inficētās personas - personas, kuras bija inficējušās neilgi pirms pārbaudes, kā arī pēc pārbaudes. Līdz ar to periodiskie izmeklējumi dod viltus drošības izjutu. «Katram darba devējam ir jāskaidro un katram darbiniekam ir jāievēro medicīniskajā grāmatiņā noteiktais: nekavējoties ziņot darba devējam un vērsties pie ģimenes ārsta šādu simptomu gadījumā: caureja, vemšana, dzelte, drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, sāpes kaklā, ādas izsitumi, ādas bojājumi atklātās ķermeņa daļās (apdegumi, brūces, augoņi), strutaini izdalījumi no acīm, ausīm, deguna,» klāsta J. Perevoščikovs. Darba devējs ir tiesīgs uzdot darbiniekam nekavējoties veikt veselības pārbaudi, ja pastāv pamatotas aizdomas par darbinieka saslimšanu, kas rada vai var radīt draudus viņa vai citu cilvēku drošībai vai veselībai.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.