Rosina samazināt PVN medikamentiem

Noslēdzoties priekšlikumu iesniegšanas termiņam grozījumos likumā Par pievienotās vērtības nodokli (PVN) izskatīšanai galīgajā lasījumā, iesniegti 13 priekšlikumi, to vidū priekšlikums recepšu medikamentiem vispār neiekasēt PVN, samazināt PVN likmi kafejnīcām un restorāniem, savukārt preses izdevumiem saglabāt samazināto PVN likmi arī nākamgad.

Saeima par šiem priekšlikumiem plānojusi lemt nākamajā ceturtdienā.

Deputāts Kārlis Leiškalns (TP) ierosinājis noteikt, ka recepšu medikamentiem vispār nebūtu jāmaksā PVN. Apvienības Saskaņas centrs frakcija iesniegusi priekšlikumu recepšu medikamentiem piemērot 5% PVN likmi.

Deputāts Oskars Kastēns (LPP/LC) savukārt rosina samazināto likmi 10% apmērā piemērot pakalpojumiem kafejnīcās un restorānos. Šobrīd sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu sniegtajiem pakalpojumiem piemēro 21 procenta PVN likmi.

Savukārt koalīcijas partiju deputāti iesnieguši priekšlikumu līdz 2012. gadam masu informācijas līdzekļiem piemērot samazināto PVN likmi, ziņo LETA.

Valdību veidojošās partijas koalīcijas sēdē vienojušās preses izdevumiem un grāmatām saglabāt samazināto PVN likmi. Idejas iniciators Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) Neatkarīgajai atzina, ka šajā ekonomiskajā situācijā tas būtu pareizs lēmums: "Tā kā likums būs atvērts un 2010. gada beigās beidzas pārejas periods, kas atļāva piemērot samazināto PVN likmi preses izdevumiem un grāmatām, ierosināju lemt par šā pārejas perioda pagarināšanu."

Saeima pirmajā lasījumā ceturtdien jau atbalstīja grozījumus likumā par PVN, kas paredz samazināto PVN likmi – 10% – piemērot viesnīcām un tūrisma mītnēm. Pēc desmit opozīcijas deputātu priekšlikuma Saeima šo likumprojektu atzina par steidzamu. Priekšlikumi likumprojekta otrajam, galīgajam, lasījumam bija jāiesniedz līdz piektdienas vakaram.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais