Pēc Brexit Latvijas galvenās intereses būs vērstas uz ekonomiku

© scanpix

Lielbritānijai izstājoties no Eiropas Savienības (ES), Latvijas galvenās intereses būs vērstas uz ekonomiku, drošību un Latvijas valstspiederīgo interešu aizstāvēšanu, teikts pirmajā Latvijas nacionālajā pozīcijā par tā saukto "Brexit". Šo pozīciju otrdien, 1.novembrī, plānots apstiprināt valdībā.

Gan tirdzniecībā, gan investīciju piesaistē Lielbritānija ir Latvijas nozīmīgākais ekonomiskais partneris pēc Baltijas jūras reģiona valstīm, norāda Ārlietu ministrija. Apvienotā Karaliste ir astotais lielākais Latvijas tirdzniecības partneris un astotais lielākais investors Latvijā, ieguldot šeit 334 miljonus eiro galvenokārt finanšu, nekustamo īpašumu, vairumtirdzniecības, farmācijas un kokrūpniecības nozarēs. Līdz šim abas puses ir veiksmīgi izmantojušas ES Vienotā tirgus piedāvātās iespējas, tādēļ arī nākotnē būtu jārod visiem pieņemams risinājums Lielbritānijas dalībai tajā, uzsvērts pozīcijā.

Tāpat svarīgs sadarbības bloks ir drošība, jo Lielbritānijai ir būtiska loma ES aizsardzības spēju nodrošināšanā, piedaloties ES operācijās, ES kaujas grupās, nodrošinot civilmilitāro ekspertīzi, kā arī nodrošinot ES jūras operācijas "EUNAVFOR Atalanta" operacionālās vadības štāba darbību, teikts izskatīšanai valdībā sagatavotajos dokumentos. Latvijas interesēs ir pēc iespējas ciešāka Lielbritānijas iesaistīšanās ES Kopējā drošības un aizsardzības politikā arī turpmāk, kā arī cieša ES-NATO sadarbība.

Lielbritānijā arī pastāvīgi uzturas liela Latvijas diaspora, tādēļ jo īpaši svarīgi ir atrisināt Latvijas valstspiederīgo interešu aizsardzības jautājumus, tostarp nodarbinātības un sociālās drošības jautājumus, teikts pozīcijā.

Jau ziņots, ka 23.jūnijā Lielbritānijā notika referendums par dalību ES. Referendumā 48,1% nobalsoja par palikšanu ES, savukārt 51,9% - par izstāšanos no tās. 24.jūnijā Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņoja par atkāpšanos, un 11.jūlijā darbu sāka jaunā premjerministre Terēza Meja.

Reaģējot uz britu referenduma iznākumu, Eiropadomē tika sagatavots 27 ES valstu un valdību vadītāju paziņojums par "Brexit", kurā uzsvērts, ka līdz brīdim, kamēr Apvienotā Karaliste izstājusies no ES, tā ir pilntiesīga dalībvalsts ar visām tiesībām un pienākumiem. Paziņojumā uzsvērts, ka nākotnes sadarbības modelis starp ES un Lielbritāniju varētu būt pēc iespējas ciešs, bet jebkuram vienošanās dokumentam būs līdzsvarotā veidā jāatspoguļo visu iesaistīto pušu tiesības un pienākumi.

Svarīgākais