Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

EM: No Igaunijas-Somijas gāzes starpsavienojuma iegūs arī Latvija

© scanpix

Igaunijas-Somijas gāzes starpsavienojums "Balticconnector" dos nozīmīgus sociālekonomiskus ieguvumus arī Latvijai un Lietuvai, aģentūrai LETA pauda Ekonomikas ministrijā (EM).

Igaunijas-Somijas gāzes starpsavienojums ir Eiropas Savienības (ES) Kopīgo interešu projekts, kas ir uzskatāms par vienu no nozīmīgajiem gāzes apgādes sektora projektiem Baltijas jūras reģionā, un tas ir priekšnosacījums kopīgā Baltijas valstu un Somijas reģionālā gāzes tirgus izveidei - "Balticconnector", Polijas-Lietuvas gāzes starpsavienojums un Inčukalna pazemes gāzes krātuves modernizācija tam ir svarīgākie projekti.

""Balticconnector" projekta ietvaros plānots izbūvēt pirmo divvirzienu gāzes cauruļvadu Baltijas jūrā starp Igauniju un Somiju. Pabeidzot projektu, gāzes starpsavienojums izbeigs vēsturisko Somijas izolētību un atkarību no viena dominējošā gāzes piegādātāja. "Balticconnector"' projekts dos iespēju lielākai konkurencei starp reģiona energokompānijām. Lielāks tirgus nodrošinās lielāku likviditāti, līdz ar to - zemākas gāzes cenas. Ņemot vērā, ka Latvija importē 100% gāzes un 40% gāzes tiek izmantoti elektroenerģijas ģenerēšanai, potenciālajam gāzes cenas samazinājumam paredzama pozitīva ietekme uz Latvijas tautsaimniecību," informēja EM.

Ministrijas pārstāvji piebilda, ka ES atbalsts 18,6 miljonu eiro apmērā ir piešķirts Igaunijas-Latvijas gāzes starpsavienojuma pastiprināšanai, kas ir "Balticconnector" papildinošs projekts. Šī projekta mērķis ir divvirzienu gāzes mērīšanas stacijas Karski pie Igaunijas-Latvijas robežas (Igaunijā) un kompresoru stacijas Puiatu (Igaunijā) izbūve.

"Lai gan abi minētie projekti tiks īstenoti Igaunijas un Somijas teritorijā, tie dos nozīmīgus sociālekonomiskus ieguvumus arī Latvijai un Lietuvai," uzsvēra EM.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka Igaunijas valstij piederošais pārvades sistēmu operators "Elering", Somijas valstij piederošā kompānija "Baltic Connector" un Eiropas Komisija 21.oktobrī parakstīja līgumu par ES līdzfinansējumu Igaunijas un Somijas gāzesvada "Balticconnector" izbūvei. ES sniegs finansējumu 75% apmērā no projekta izmaksām jeb 187 miljonus eiro.