Pētnieki: Bēgļu problemātika Eiropā neizzudīs

© scanpix

Pat atrisinot konfliktu Sīrijā, bēgļu problemātika Eiropā neizzudīs, uzskata starptautisks pētnieku kolektīvs, kura atziņas apkopotas Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) izdotā rakstu krājumā "Karš Sīrijā. Mācībstundas Rietumiem".

Kā aģentūru LETA informēja APPC komunikācijas speciāliste Ieva Dzelme-Romanovska, grāmatas autoru skatījumā, Eiropas Savienība (ES), risinot iekšējās problēmas, ir kļuvusi mazāk efektīva ārpolitikā. Sīrijas krīze bijis viens no faktoriem, kas veicinājis liela bēgļu skaita pieplūdumu Eiropā. Taču nav vienas metodes vai instrumenta, lai atrisinātu migrācijas problēmu.

Imigrantu vienkāršas un mehāniskas sadales shēmas nebūs risinājums ilgtermiņā, norāda pētnieki, uzsverot, ka bēgļu krīze parādījusi ES vārīgumu tās kaimiņvalstu radikalizācijas un karu kontekstā. Pat atrisinot konfliktu Sīrijā, bēgļu problemātika Eiropā neizzudīšot.

Ja eiropieši neradīs plānu labākai Sīrijas nākotnei, ir liela iespējamība, ka arī neviens cits to neizdarīs, kas savukārt var nest katastrofālas sekas pašai Eiropai, prognozē viens no grāmatas autoriem, profesors Džulians Lindlijs-Frenčs.

Pēc viņa domām, patlaban izskatās, ka Sīrijas situācijas noregulēšana nav iespējama bez konfrontācijas ar Krieviju un prezidenta Bašara al Asada valdīšanas pārtraukšanas vai arī piekāpšanās Krievijai un iesaistīšanās sarunās ar Asadu.

Rakstu krājuma "Karš Sīrijā. Mācībstundas Rietumiem" autori ir starptautiska pētnieku komanda no Latvijas, Vācijas, Lielbritānijas, Polijas un ASV. Šajā nedēļas nogalē Rīgā prezentētā grāmata tapusi ar Eiropas Tautas partijas (EPP) un Konrāda Adenauera fonda finansiālu atbalstu. Rakstu krājuma teksts angļu valodā bez maksas pieejams APPC interneta mājaslapā.

Svarīgākais