Advokatūras dienā sveic 25 advokātus, kuri savā profesijā godam nostrādājuši ilgāk par 40 gadiem

Pirmo reizi svinot Advokatūras dienu, Zvērinātu advokātu padome (ZAP) šodien sveikusi 25 advokātus, kuri savā profesijā godam nostrādājuši ilgāk par 40 gadiem.

Kā informēja ZAP vecākā konsultante Elīna Kaminska, pasākumā Latvijas Universitātes Lielajā aulā šodien godināts zvērināts advokāts Jūlijs Arājs, Ārija Broka, Guna Burtniece, Valentīns Cers, Silvija Demme, Ilze Krastiņa, Valdis Kudiņš, Pēteris Lastovskis, Bruno Liberts, Valda Ligere, Aivars Ludvigs, Helēna Mikitāne, Evelīna Ņevicka, Biruta Purmale, Vija Beatrise Puško, Māra Rāzena, Daile Reinholde, Vairis Reinholds, Mudīte Sausverde, Olafs Stirbovičs, Urijs Šenkmanis, Lucijans Tarvids, Janīna Vaivode, Māra Veidiņa un Aleksandrs Zaščirinskis.

Uz pasākumu bija pulcējušies gan advokāti, gan viņu palīgi. Lai gan bija iepriekš bija plānots, ka pasākumu atklās tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP), viņš to nedarīja. Kā ziņots, Tautas partija (TP) šonedēļ paziņoja par savu ministru atsaukšanu no valdības.

Šodien pasākumu atklāja ZAP priekšsēdētājs advokāts Jānis Grīnbergs, kurš runāja par advokatūras uzdevumiem un lomu demokrātiskā un tiesiskā valstī. Pēc tam kolēģi Māris Meļķisis un Guna Kaminska uzstājās ar referātiem par advokatūras attīstības pārskatu vēsturiskajā kontekstā - par advokatūru Senajā Romā, viduslaiku Francijā, cariskajā Krievijā un pēc tam - Latvijā līdz neatkarības zaudēšanai. Savukārt advokāts Linards Muciņš referēja par Advokatūras likuma attīstības tendencēm.

Kā ziņots, par Advokatūras dienas atzīmēšanu advokāti vienojās 2009.gada 28.augusta kopsapulcē. Advokatūras dienas datuma izvēle ir saistīta ar Latvijas Advokatūras dibināšanas un formēšanās sākumu Latvijas brīvvalstī. Proti, 1921.gada 19.martā tika sasaukta un atklāta pirmā zvērinātu advokātu kopsapulce, kurā ievēlēja ZAP un pirmo tās priekšsēdētāju Gustavu Zemgalu, kurš 1927.gadā tika ievēlēts par Valsts prezidentu.

Aizsākot jauno tradīciju, šodien advokāti un viņu palīgi bija aicināti pulcēties Latvijas Universitātes Lielajā aulā uz kopīgu pasākumu.

Šogad Advokatūras diena ir kā ieskaņa ZAP 90 gadu jubilejai, kuru plašāk iecerēts svinēt nākamgad, norāda ZAP.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.