Kurzemē armijas mācībām ASV militāristi tērēs miljonu

Ministru kabinets pieņēmis speciālu lēmumu, kas Kurzemes jūrmalā Ventspils pievārtē ļauj sākt amerikāņu desanta uzņemšanai nepieciešamās infrastruktūras būvdarbus. Starptautiska militārā operācija ASV bruņoto spēku vadībā notiks jūnijā, un tās nosaukums Militārās mācības BALTOPS.

Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka no ASV flotes kuģa krastā desantēsies 100 militāro transportlīdzekļu, katrs ar aptuveno masu septiņas tonnas, bet atsevišķu masa sasniegs 70 tonnu. Aizsardzības ministra biroja vadītājs Airis Rikveilis konkretizē, ka tas būs transports karavīru pārvadāšanai, tradicionālie Hammer markas spēkrati, kā arī celtniecības tehnika – greideri, traktori, buldozeri.

Lai uzbūvētu šā bataljona pārvietošanai nepieciešamo ceļu, darbi sāksies aprīļa otrajā pusē. Tos kopīgi veikšot Latvijas un ASV bruņoto spēku inženieri. Aizsardzības ministrija ziņo: "Veicot mācību sagatavošanas darbus, tostarp atjaunojot ceļu un nobrauktuvi, iegādājoties būvniecībai nepieciešamos materiālus un īrējot tehniku, ASV Latvijas ekonomikā ieguldīs aptuveni vienu miljonu dolāru."

Jāpaskaidro, ka 16. martā pieņemtais valdības lēmums Aizsardzības ministrijai ļauj izvairīties no padziļinātas videi iespējamā nodarītā kaitējuma izvērtēšanas. Operācija plānota jutīgajā piekrastes kāpu joslā, un jāatgādina, ka šis fakts ļoti satrauca vides ministru Raimondu Vējoni (ZZS). Viņš pat nāca klajā ar skaļu paziņojumu: "Kāpas nedrīkst padarīt par militāru poligonu", uz ko pretī saņēma aizsardzības ministra Imanta Lieģa (PS) aicinājumu izprast valsts drošībai nozīmīgu militāru mācību rīkošanu. Šobrīd, kā apstiprina Reģionālās vides pārvaldes direktore Inguna Pļaviņa, nepieciešamie saskaņojumi jau ir izsniegti.

Arī Aizsardzības ministrija savā paziņojumā norāda: "Vides institūcijas konstatējušas, ka plānotās nobrauktuves izbūve nenodarīs kaitējumu videi." Jāatgādina, ka būvdarbi iecerēti gruntsgabalā līdzās Zemessardzes šaušanas poligonam Medņi, vietā, kur ceļu jau uzbūvējusi padomju armija. Tagad šis ceļš tiks būvēts no jauna un stiepsies līdz pat jūrai. Gājēju taka tiks paplašināta līdz 10 metru platumam, bet pēdējā kāpā brauktuve tiks aizsargāta ar 2,5 metrus augstām betona sienām.

Neatkarīgās rīcībā esošie dokumenti, tajā skaitā sākotnējais ietekmes uz vidi novērtējums, liecina, ka atbildīgo institūciju pozitīvie lēmumi balstās uz profesora Gunta Eberharda pozitīvo atzinumu un ieteikumiem. Pieredzējušais zinātnieks gan kļūdījies, Medņus pārdēvējot par Meļķiem, taču atbildīgās institūcijas uz to pievērušas acis. Tas šķiet aplami Latvijas Zaļās kustības pārstāvim Imantam Blūmam, tāpat kā visa šī iecere kopumā. Ja privātais kaut ko grib darīt kāpās, piemēram, tūrisma jomā, viņš garantēti saņem atteikumu, bet militāriem mērķiem tiek dota zaļā gaisma: "Mēs esam absolūti pret! Ventspilij jau padomju armija bija līdz kaklam! Tikām vaļā no tās – tagad atkal cita armija nāk."

Latvijā

Tiem cilvēkiem, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2024.gada trešajā ceturksnī, no jūlija līdz septembrim, bija vairāk nekā 1000 eiro, līdz 2024.gada 15.oktobrim ir jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma. Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā Vienotajā nodokļu kontā līdz 2024.gada 23.oktobrim, ziņo Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Svarīgākais